Na de beker opnieuw POI voor Lokeren?

Fabian Morren
| 12 reacties
Na de beker opnieuw POI voor Lokeren?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Sporting Lokeren kende het afgelopen seizoen het eerste echt tastbare succes uit zijn bestaan: de club won immers de bekerfinale. Afgelopen zondag werd de daaropvolgende Supercup maar nipt verloren tegen kampioen Anderlecht.

Naast het succes in de beker, werd er vorig seizoen ook in de reguliere competitie goed gepresteerd. Na een knappe tweede ronde misten de Waaslanders op een haar na een plaats in play-off I. Een evenaring van de prestatie van het seizoen ervoor zat er dus net niet in.

Belgische markt + eigen jeugdopleiding

Sinds de komst van het duo Peter Maes-Willy Reynders is er veel veranderd in de Oost-Vlaamse provinciestad. Zo wordt meer op de Belgische markt gekocht en krijgen jongeren vaker hun kans. Getuige van deze eerste onwikkeling waren de transfers van o.m. De Ceulaer, Persoons, Taravel en Maric de afgelopen seizoenen. In het huidige tussenseizoen werden daar nog de jonge Saglik (Eupen) en de ervaren Maric (Lierse) aan toegevoegd.

Uit de eigen jeugdopleiding konden Tshimanga (ondertussen Racing Genk), De Pauw en De Bock de afgelopen twee jaar definitief doorbreken. Het komende seizoen zullen ook middenvelder Trompet en linksachter Corryn opnieuw speelgelegenheid krijgen.

Slechte start

Een constante in de twee vorige seizoenen was wel dat Lokeren telkens zwak startte. Met de Europese voorronde (op 23 en 30 augustus) in het achterhoofd zal Maes er alles aan doen om zijn groep op tijd scherp te krijgen. In de Supercup-wedstrijd tegen Anderlecht kwam Lokeren alvast sterk voor de dag.

In de breedte versterkt

Voor Lokeren begon de transferperiode eigenlijk al in januari. Toen werden twee spelers aangetrokken die eigenlijk in het huidige seizoen maar hun volledige rendement zouden moeten krijgen. Toch toonden vooral rechtsback Galitsios en in mindere mate Djibby Fall vrijwel meteen hun waarde.

Aan de selectie die vorig seizoen de beker binnenhaalde, werd één speler toegevoegd die snel zijn stempel zou moeten kunnen drukken: Milos Maric. De aanvallende middenvelder – ondertussen 30 jaar geworden – werd bij Lierse weggeplukt als aanvulling op het trio Overmeire-Persoons-Leko. Wanneer één van deze spelers ontbreekt, zal Maes zijn team allicht niet meer zo zien verzwakken zoals dat vorig seizoen het geval was. Zowel Trompet als Patosi kwamen immers nog te kort om de ervaren spelers te vervangen.

Naast Maric kwamen ook nog Saglik en Grbac de grote groep Lokerse middenvelders vervoegen. Vooral van de eerste, een 21-jarige aanvallend ingestelde speler (ex-Eupen), verwacht men veel. Saglik zal het seizoen op de bank beginnen en wordt gezien als een back-up voor Patosi, die op de linkerflank zal postvatten. Ook de 22-jarige Paolo Grbac werd aangetrokken. De Kroaat kon Peter Maes overtuigen na een testperiode van een week. Ten slotte werd met de 18-jarige Nicolas Lemaire (Bergen) ook een nieuwe derde keeper aan de selectie toegevoegd.

Geen uitgaande transfers

Het belangrijkste Lokerse transfernieuws is allicht het feit dat nog niemand van het basiselftal is vertrokken. Enkel voor jongelingen De Bock en De Pauw zouden enkele clubs geïnformeerd hebben. Vooral wat betreft De Bock is dat logisch. De linksback, die ook centraal achterin uit de voeten kan, heeft op 19-jarige leeftijd al bijna zestig competitiewedstrijden in de benen. Als hij zijn stijgende lijn doortrekt, wordt hij in de toekomst onhoudbaar voor Lokeren.

Wie Lokeren wel verlieten, waren derde doelman Stefan De Loose (Beerschot) en Donovan Deekman (Sparta Rotterdam). Daar zal geen Lokeren-supporter naar kraaien. Verder mogen ook De Roover en Mokulu de club verlaten.

Al bij al moeten we dus concluderen dat Lokeren (tot nu toe – je weet nooit in het hedendaagse voetbal) versterkt uit de zomer is gekomen. Nu centraal op het middenveld Milos Maric werd aangetrokken, aangevuld met enkele jonge talenten, is de concurrentie groter dan ooit bij Lokeren. Aangezien ook Harbaoui zijn draai volledig heeft gevonden – getuige zijn sterke prestatie tegen Anderlecht – zien we geen enkele reden waarom Lokeren dit jaar niet in de top-zes kan finishen.

Onze prognose: 6de plaats.

Vermoedelijke basiself: Copa; Galitsios, Mijat Maric, Taravel, De Bock; Overmeire, Persoons, Leko; De Ceulaer, Harbaoui, Patosi

Door Jefrey Van der Straeten

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties