Interview "Goed dat refs fouten toegeven"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 95 reacties
"Goed dat refs fouten toegeven"
Foto: © SC

Voetbalkrant.com belde scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen op na een tumultueus voetbalweekend. Er waren de fouten van refs Gumienny en Dierick, de kritiek van Mario Been en de incidenten bij Standard- Anderlecht.

Robert Jeurissen wil niet ingaan op individuele beslissingen van de scheidsrechters: “Ik ga de scheidsrechters niet beoordelen. Dat is voor de leden van de commissie die ter plaatse waren. Ik ga dus niet zeggen dat bijvoorbeeld meneer Dierick slecht gefloten heeft. Anders gaan onze waarnemers het gevoel hebben dat ze daar voor niets zitten.”

Twee scheidsrechters, Gumienny (de afgekeurde goal van Beerschot) en Dierick (onterecht rood voor Anele) gaven hun fouten toe. Vindt u dat een goede zaak?

“Ja, dat is juist wat iedereen vraagt. Vroeger gaven we nooit commentaar, noch de commissie, noch de scheidsrechter zelf. Op vraag van de media en de Pro League hebben wij uiteindelijk beslist dat het in sommige omstandigheden goed is dat een scheidsrechter uitleg geeft over bepaalde beslissingen. De scheidsrechters hebben daar ook mediatraining voor gekregen.”

“Het is niet de bedoeling dat ze elk weekend allemaal aan een micro gaan staan. Als een scheidsrechter het echt nodig acht, hebben wij daar geen enkel probleem mee. Het maakt de scheids ‘menselijker’ en het voorkomt een deel commentaar en speculatie achteraf.”

Na de wedstrijd tussen Club Brugge en Genk vond Mario Been dat Belgische scheidsrechters te snel rood trekken. Vindt u die commentaar terecht?

“Blijkbaar is die niet terecht. Als ik de commentatoren en de kranten mag geloven hadden er nog vijf of zes rode kaarten meer mogen vallen. Ik kan Mario Been natuurlijk begrijpen, in het geval van zijn speler was het duidelijk geen rood. Ik vind dat ref Dierick correct geweest is in het toegeven van zijn fout. Het een foute beoordeling maar als je de ref zijn positie bekijkt en je ziet de actie van de speler, kan ik de ref zijn uitleg begrijpen.” Dierick dacht dat Anele met twee voeten vooruit tackelde.

“De fouten worden ook nog steeds gemaakt door de spelers. De basis ligt bij de spelers, die de eerste fout maken. Dan kan de scheidsrechter natuurlijk nog een verkeerde beoordeling maken. Als ik zie welke fouten sommige spelers vandaag de dag nog maken, en dan heb ik het niet specifiek over Brugge – Genk, stel ik me ook vragen.”

In de wedstrijd van Anderlecht op Standard vond coach van den Brom dat Silvio Proto gevaar liep. Hebben de scheidsrechters instructies omtrent brandende projectielen op het veld?

“Daar zijn zwart op wit geen specifieke instructies voor. De scheidsrechter moet uiteraard waken over de veiligheid van de spelers. Als de spelers in gevaar zijn moet hij de wedstrijd stopzetten, als hij daarna de partij niet meer kan hervatten, moet hij die staken. Van het ogenblik dat een vuurpijl een speler zou raken, moet de match uiteraard gestaakt worden. Het is heel moeilijk om daar een procedure op te plakken. Soms heb je tien vuurpijlen die niemand raken en soms heb je in een rustige match één onverlaat die iets gooit maar wel raak treft.”

Roland Juhasz vond dat risicomatchen zoals Standard – Anderlecht beter door een buitenlandse scheids gefloten worden. Die scheids zou dan minder beïnvloed zijn door het verleden. Is dit een optie voor u?

“Op zich heeft Juhasz daar een punt. Een internationale scheidsrechter komt zonder ‘bagage’ naar die wedstrijd. Ik kan me wel vinden in die opmerking. Langs de andere kant geven we zo een erg slecht signaal richting onze scheidsrechters. Als alle topmatchen door buitenlanders zouden gefloten worden, lijkt het alsof onze refs niet capabel genoeg zijn. Het is al gebeurd dat een Nederlandse scheids hier een topper fluit, binnenkort gaat ook een ref van bij ons PSV fluiten. Alle topmatchen door buitenlanders te laten fluiten lijkt me echt geen goed idee.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties