Interview Lejaeghere: "Een blijver worden in eerste klasse"

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 14 reacties
Lejaeghere: "Een blijver worden in eerste klasse"
Foto: © SC

Volg KV Oostende nu via WhatsApp!

Met KV Oostende is de eerste promovendus gekend. De kustjongens mogen volgend seizoen, na een afwezigheid van acht jaar, opnieuw aantreden bij de elite. Ook voorzitter Yves Lejaeghere is in de wolken met de prestatie van zijn club.

Door Cédric De Volder

Afgelopen zondag verzekerde KVO zich van de titel in tweede klasse na winst tegen Eupen. Meteen barstte een heus volksfeest los in het Albertparkstadion. “Zelf heb ik niet overdreven in het feestgedruis”, vertelt de voorzitter. “Ik had op maandagochtend namelijk een vergadering gepland. Al moet ik toegeven dat ik een lichte hoofdpijn voelde tijdens die gesprekken.”

“Het is een eer om als eerste ploeg een titel te pakken in de nationale afdelingen”, gaat Lejaeghere verder. “Bovendien pakken we samen met het Duitse Bayern München het kampioenschap. Kan het nog mooier?” (lacht)

KV Oostende werd in augustus nochtans niet gezien als titelkandidaat nummer één. Die eer was eerder weggelegd voor STVV en Westerlo. “Ik had niet verwacht dat we nu al zouden zegevieren”, geeft een trotse preses toe. “Al had ik tijdens de oefenwedstrijden in de voorbereiding gezien dat we een sterke ploeg hebben. Zo klopten we bijvoorbeeld KV Kortrijk zonder veel problemen.”

"Het is een eer om als eerste ploeg in de nationale afdelingen een titel te pakken"

Daarnaast mag ook het aandeel van coach Frederik Vanderbiest niet worden onderschat. “Hij is erin geslaagd om een team te smeden met een beperkt budget. Ook onze sterke bank bleek dit seizoen meermaals een troef. We rekenden op een plaats in de eindronde en net daarom kozen we voor een brede kern. Een les die de club heeft geleerd na de mislukte campagne van vorig jaar.”

Het woord is eruit: het budget. Volgens de eerste prognoses zal de kustploeg het volgend seizoen moeten zien te rooien met amper vier miljoen euro. “Ik ga er alles aan doen om dat budget op trekken”, vervolgt Lejaeghere. “Maar we moeten ook realistisch zijn en ervoor zorgen dat we onszelf niet in de arm snijden. KVO bestaat al 110 jaar en ik wil er graag een vervolg aan breien. Het is nu eenmaal een feit dat er in Oostende geen overvloed aan grote sponsors is. Maar wie niet sterk is, moet slim zijn. Ik zie het dan ook als een uitdaging om ons budget op te krikken.

"Ik denk dat we nog een achttal versterkingen nodig hebben met het oog op volgend seizoen"

De kustploeg draagt echter de kwalijke reputatie een liftploeg te zijn. KVO hield het in het verleden nooit langer dan twee seizoen uit op het hoogste niveau. De voorzitter van KV Oostende neemt maar wat graag een voorbeeld aan OH Leuven. “Twee jaar geleden deed de ganse Belgische voetbalwereld lacherig over de komst van OHL naar eerste klasse. Ondertussen is die club door een realistisch en goed beleid uitgegroeid tot een volwaardige speler. Onze club heeft wellicht een grotere naam dan de Leuvenaars. Het is dan ook onze bedoeling om deze keer een blijver te worden in de Jupiler Pro League. Al denk ik dat we daarvoor op zijn minst nog een achttal versterkingen nodig hebben.”

Maar hebben de spelers zelf wel zin om in het Albertpark te komen spelen? Ook Waasland-Beveren kende bij het seizoensbegin dat probleem. “Daar hebben we een beetje schrik voor”, bekent Lejaeghere. “Ik zou liegen als ik zeg dat het niet zo is. Je moet in de eerste weken dan ook geen transfers verwachten. Het zal voor ons nu eenmaal moeilijk zijn om een volwaardige kern samen te stellen. Al beschikken we nu al over enkele spelers die zeker mee kunnen draaien op het hoogste niveau. Maar voor die conclusie moeten we het nieuwe seizoen gewoon afwachten."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties