Drastische competitiehervorming op tafel bij Pro League

Drastische competitiehervorming op tafel bij Pro League
Foto: © SC

De Pro League komt vrijdag bij elkaar en gaat dan het voorstel van studiebureau Ernst & Young over een drastische competitiehervorming bekijken. Het zal geen makkelijke vergadering worden want het plan lijkt weer voor controverse te gaan zorgen.

Er zijn twee mogelijkheden voor de competitiehervorming. Eén daarvan is dat de huidige formule behouden wordt maar met aanpassingen zoals het afschaffen van de puntenhalvering voor PO I. En de winnaar van de reguliere competitie zou dan ook automatisch een ticket krijgen voor de voorrondes van de Champions League.

Het tweede plan houdt een zeer serieuze hervorming in. Het zou vertrekken van een competitie met 24 clubs die onderverdeeld worden in twee groepen, A en B. In groep A zouden de twaalf sterkste teams zitten. Beide groepen spelen dan 22 wedstrijden tegen elkaar en de eerste acht van groep A strijden om de landstitel.

Degradatie of geen degradatie?

De nummers 9 tot 12 spelen dan play-offs met de vier eerste van groep B voor vier plaatsen in groep A het volgende seizoen. Vijf tot twaalf uit groep B moeten voor het behoud strijden. Maar dat zou onder voorbehoud zijn, want indien er geen ploegen uit de amateurreeksen voldoen aan de licentievoorwaarden zou het ook om een gesloten competitie kunnen gaan.

Vrijdag moet de Pro League daar dus over beslissen, maar indien de profploegen er mee instemmen, is het laatste woord nog niet gezegd, want zij hebben slechts ongeveer twintig procent van de stemkracht en er is een meerderheid van 81 procent nodig om het voorstel er door te krijgen. Daarnaast wordt het vooral kijken wie uitverkoren wordt om bij de 24 te horen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties