Interview Leekens: "Dit elftal moet Club gewoon opzij zetten"

Leekens: "Dit elftal moet Club gewoon opzij zetten"
Foto: © SC

Club Brugge leek met Slask Wroclaw een hapklaar brokje voorgeschoteld te krijgen. De realiteit was iets meer confronterend, want de Polen toonden zich de evenknie van blauw-zwart. Ex- trainer en analist Georges Leekens ziet zijn voormalige club toch doorstomen.

Leekens zag de wedstrijd en plaatst enkele nuances bij de voorspellingen vooraf. "Je moet opletten met die voorspellingen. De tegenstander deed het erg goed, maar het wegvallen van Lestienne was ook een grote aderlating. Ik verwacht niet dat deze ploeg Club uit de Europa League zal smijten. Brugge zat ook nog niet in zijn ritme en in Europa wordt dat afgestraft. 1-0 is ook niet onoverkomelijk hé."

Wat bedoelt u dan met 'nog niet in zijn ritme'?

"Binnen een maand zullen de spelers op elkaar ingespeeld zijn. Nu was het nog zoeken. Ik haalde al de afwezigheid van Lestienne aan, maar je hebt ook die jonge gasten die ingepast moeten worden. Dat gebrek aan Europese ervaring speelt ook mee. In Europa moet je direct top zijn."

Wat overtuigt u er dan van dat Club het volgende week wel rechtzet?

"Dat thuisvoordeel zal een enorm voordeel zijn. Zeker voor die jongeren die zich dan gesteund voelen. Kijk naar Anderlecht en Zulte Waregem. Die zijn ook nog aan het zoeken na het inpassen van enkele jonge gasten. Blondel is de perfecte man om die jongens onder zijn vleugels te nemen en ze te begeleiden. En achterin ontbrak er bij Wroclaw ook nog wel wat. Ik denk dat er volgende week wel een paar aanpassingen aan de ploeg zullen gebeuren."

De laatste tien jaar gebeurt het wel regelmatig dat Belgische clubs zich verslikken in 'kleine' tegenstanders.

"Kijk, de Rode Duivels zijn nu wel van een heel hoog niveau, maar onze clubs zijn daarin nog niet gevolgd. Er is nog heel wat werk aan de winkel. En dan heb je natuurlijk ook de evolutie in het Europese voetbal: er zijn bijna geen kleine clubs meer."

Met alle respect: een middenmotor in Polen?

"Ik zeg niet dat ik echt onder de indruk was van Wroclaw. Buiten die goal vond ik dat er mogelijkheden waren tegen die ploeg, maar het zat ook niet mee. Achteraan zijn ze niet echt stabiel. Dit elftal moet volgende week in Brugge gewoon opzij gezet worden."

Wat denkt u over de discussie Gudjohnsen-De Sutter?

"Voor mij is er geen discussie. Het blijft natuurlijk de keuze van Garrido, maar volgens mij kunnen die perfect samenspelen. Gudjohnsen dan meer als een nummer tien en De Sutter die in de gaten loopt. Met Simons en Blondel achter hen hoef je niet af te wijken van je 4-3-3. Gudjohnsen is één van de beste voetballers in België en hij is slim. Je moet die niet diep tussen twee centrale verdedigers zetten, want dan speel je eigenlijk het systeem van Barcelona, zonder spits. En De Sutter wou ik vorig jaar al. Hij kan dat wel."

Wat kan volgende week het verschil maken?

"Lestienne kan een bepaalde factor worden. Zijn afwezigheid was het grootste hiaat."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties