Handleiding: de weg naar succes

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 7 reacties
Handleiding: de weg naar succes
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De Rode Duivels zijn hot in de Premier League. Als de transfer van Marouane Fellaini naar Manchester United is afgerond, prijken onze landgenoten op de loonlijsten van de vijf Engelse traditieclubs. Bestaat er een handleiding om de succesvolle voetbalweg te bewandelen?

Door Cédric De Volder

Ons land kent een ongeziene weelde op voetbalvlak. De Rode Duivels zijn goed op weg om een toegangsbewijsje te versieren voor het wereldkampioenschap van volgend kalenderjaar in Brazilië. Daarnaast zijn onze landgenoten de absolute sterren  in de Premier League. Maar is er een constante te vinden in de loopbaan van de Rode Duivels in Engelse loondienst?

Het is opvallend dat Vincent Kompany en co er allen voor kozen om te rijpen in de luwte van een Europese subtopper of middenmoter. Enkel Eden Hazard is de uitzondering op de regel. De dribbelkont maakte al op jonge leeftijd furore bij LOSC Lille en maakte geruisloos de overstap naar Chelsea. De anderen bewijzen echter dat het beter is om ervaring op te doen in een kleinere competitie. Al wil dat natuurlijk niet zeggen dat het pad van Marnick Vermijl, Adnan Januzaj of Lamisha Musonda nu al gedoemd is om te mislukken.

Bij Chelsea lopen, naast de eerder aangehaalde Hazard, nog twee Belgen rond. Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku tekenden al eerder voor The Blues, maar kwamen pas aan de Londense oppervlakte na een uitleenbeurt bij een subtopper. Laatstgenoemde zette zich vorig seizoen door bij West Bromwich Albion en lijkt nu klaar om Stamford Bridge in vervoering te brengen. Kevin De Bruyne was dan dé absolute smaakmaker van Werder Bremen. Bovendien bewees Lukaku twee seizoenen geleden dat een directe overstap vanuit onze pintjesliga een stapje te groot is.

Dé traditieclub in Engeland is misschien wel Liverpool FC. En daar staat met Simon Mignolet een Rode Duivel onder de lat. De 25-jarige goalie trok in 2010 verrassend richting Premier League om het doel van Sunderland te gaan verdedigen. Drie jaar presteren bij the Black Cats leverde hem een topverhuis op naar het mythische Anfield Road. Ook Thibaut Courtois volgt in principe die weg. Al kan je Atlético Madrid bezwaarlijk een subtopper noemen. Los Colchoneros pakken immers elk seizoen wel een prijs.

Maar terug naar de Premier League en meerbepaald naar Londen. Bij Tottenham Hotspur voetballen met Jan Vertonghen, Moussa Dembelé en Nacer Chadli drie ‘vernederlandste’ Belgen. Het trio maakte furore in de Eredivisie bij een topclub, maar rijpte daarvoor in de schaduw van Ajax en co. Dembelé maakte het mooie weer bij Willem II en AZ vooraleer de laatste kilometers af te leggen bij Fulham, terwijl Chadli ervoor koos om ervaring op te doen bij AGOVV en FC Twente. Beide spelers worden nu als smaakmakers gezien op White Hart Lane.

Maar wat met Jan Vertonghen? Je kan niet zeggen dat Ajax een klein clubje is. Toch maakte de verdediger een omweg. Vertonghen werd door de Amsterdammers, net als Arsenal-aanvoerder Thomas Vermaelen overigens, uitgeleend aan RKC. Na het métier te hebben geleerd in Waalwijk, toonden beide Rode Duivels zich bekwaam genoeg om de Ajacieden aan titels te helpen.

Tot slot trekken we nog eventjes richting Manchester. ‘The Manchester Derby’ wordt ook voor België een speciaal duel. Vincent Kompany en Marouane Fellaini – ervan uitgaande dat de transfer van laatstgenoemde in kannen en kruiken is – zullen immers de degens kruisen. Kan u het al raden? Beide spelers maakten een ommetje tijdens hun wandeling naar de wereldtop. Kompany verliet RSC Anderlecht in 2006 om in Hamburg bij te leren. De aanvoerder van de Rode Duivels begint straks aan zijn vijfde jaargang bij The Noisy Neighbours en is uitgegroeid tot één van de beste verdedigers van de planeet. Marouane Fellaini koos na zijn doop in de Vurige Stede dan weer voor Everton FC. Big Fella groeide aan de Mersey uit tot een smaakmaker en mag wellicht zijn droom najagen in The Theatre of Dreams. Wedden dat Kevin Mirallas, Christian Benteke en Toby Alderweireld ooit aan dit lijstje worden toegevoegd?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties