De Red Lions zijn de Rode Duivels niet ... en vice versa (1)

De Red Lions zijn de Rode Duivels niet ... en vice versa (1)
Foto: © SC

Dit weekend pakten de Red Lions op het EK hockey in eigen land zilver. Een voorbode voor een pracht van een jaar 2014, waarin België wereldtitels pakt in hockey ... en voetbal?

Door Aernout Van Lindt

Tussen hockey en voetbal zijn een aantal parallellen te trekken, maar er zijn ook een aantal verschillen. Redenen waarom de Red Lions volgend jaar wel WK-goud kunnen pakken op het WK in Den Haag van 31 mei tot 15 juni, maar dat voor de Rode Duivels op het WK in Brazilië van 12 juni tot 13 juli veel minder vanzelfsprekend is. 

Breedte van de wereldtop

In het hockey kan je bij de mannen stilaan zeggen dat het WK bereiken soms moeilijker is dan er een medaille halen, omdat de Europese voorrondes bijzonder zwaar zijn. De top-6 bestaat stilaan uit vijf Europese landen (Duitsland, Nederland, Spanje, Engeland en België) en Australië. Zilver op het EK resulteert dus ook in een mogelijke medaille op het WK.

Onze Rode Duivels zullen het veel lastiger krijgen in Rio, omdat de wereldtop in het voetbal veel breder is. In Europa zijn er een 8-tal Europese landen die traditiegetrouw kunnen meespelen voor de prijzen, met daar ook nog eens een aantal hele sterke Zuid-Amerikaanse landen bij - zeker als het WK in Brazilië wordt gehouden. Je moet op een WK met 32 landen ook meer knock-outfases overleven alvorens je in de finale kan terechtkomen, dus meer stunten.

Winnen van de wereldtop

De Red Lions hebben de voorbije maanden voor enkel knappe prestaties gezorgd. Ze klopten Duitsland, Nederland en Australië al dit jaar. Daarmee bewijzen ze de wereldtop te kunnen bekampen en verslaan. De Rode Duivels van hun kant speelden in eigen huis gelijk tegen Kroatië en Frankrijk, terwijl pakweg Duitsland twee jaar terug nog te sterk was voor hen. 

Het is dus maar de vraag of de Rode Duivels de echte wereldtop al aankunnen. Op de FIFA-ranking sluipen we dichter, maar we moeten nog bewijzen of we klaar zijn om ook Brazilië, Duitsland of Spanje te kloppen. 

De coach

Marc Wilmots is een zeer aimabel man en hij is de juiste man op de juiste plaats bij de Rode Duivels. Toch heeft hij met de Rode Duivels nooit meer bereikt dan de achtste finales op het WK van 2002 en als trainer heeft hij ook nog geen ervaring met WK's. Dat hoeft misschien niet, maar is wel aardig meegenomen.

Ook dat staat in schril contrast met zijn tegenhanger en naamgenoot op hockeygebied: Marc Lammers heeft als coach al Olympisch goud gepakt, beter kan niet. Lammers heeft veel toernooiervaring en weet hoe hij een team fysiek en mentaal moet klaarstomen op zoiets. 

Morgenvroeg nemen we in deel twee nog enkele andere aspecten van de vergelijking tussen hockey en voetbal onder de loep. Lees dus morgen omstreeks 10 uur zeker deel twee hier op Voetbalkrant.com.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties