Ronaldo mag honderd kaarsjes uitblazen: zijn hoogtepunten

Ronaldo mag honderd kaarsjes uitblazen: zijn hoogtepunten
Foto: © SC

Cristiano Ronaldo werkt vanavond zijn 100e Europese wedstrijd af. Hij debuteerde meer dan 10 jaar geleden bij Sporting Lissabon en speelde intussen drie matchen in de Uefa- beker en 96 in de Champions League (inclusief voorronde). Een overzicht van enkele hoogtepunten.

Europees debuut

Cristiano Ronaldo maakte op 17-jarige leeftijd zijn Europees debuut bij Sporting Lissabon. Op 14 augustus 2002 viel hij in de tweede helft in tegen Inter Milaan (0-0). Later dat seizoen mocht hij nog twee keer opdraven in de Uefa-beker. Hij kon echter niet scoren op het Europese toneel voor de ploeg uit de Portugese hoofdstad.

Eerste doelpunt

In 2003 trok Ronaldo naar Manchester United en op 10 augustus 2005 kon hij op Old Trafford voor het eerst Europees scoren voor The Mancunians. Hij scoorde het derde doelpunt in de voorrondewedstrijd tegen Debrecen, die door United met 3-0 werd gewonnen.

Dubbele confrontatie met Sporting

In de Champions Leauge-campagne van 2007-2008 scoorde CR7 in beide groepswedstrijden tegen zijn voormalige club Sporting Lissabon. In Portugal maakte hij het enige doelpunt van de wedstrijd. Desondanks trakteerde het publiek hem op een staande ovatie toen hij door Ferguson naar de kant gehaald werd. Ook op Old Trafford deed Ronaldo Sporting de das om. In blessuretijd bezorgde hij met een heerlijke vrije trap United een 2-1 zege en zekerheid over groepswinst.

Eindwinst in de Champions League

Op 21 mei 2008 stond Manchester United in de finale van de Champions League tegenover Chelsea. Ronaldo opende de score in de 26e minuut, maar na de gelijkmaker van de Londenaren liep het in de penaltyreeks nog bijna fout. De misser van Ronaldo bleek echter niet beslissend en The Red Devils haalden het uiteindelijk met 6-5 in de strafschoppenserie. De Portugees werd uitgeroepen tot man van de match. Daarnaast was hij dat seizoen met acht doelpunten ook topschutter van het Kampioenenbal en kreeg hij de titel van beste speler van het tornooi.

Mooiste doelpunt

Op 15 april 2009 scoorde Ronaldo in de return tegen Porto naar eigen zeggen zijn mooiste doelpunt ooit. Met een schitterende trap vanop meer dan 35 meter zette hij Manchester United op weg naar de halve finales. Deze treffer werd uitgeroepen tot het mooiste doelpunt van het seizoen en leverde de Portugese international de eerste FIFA Puskas award op.  United zou opnieuw de finale halen, maar ging kansloos onderuit tegen Barcelona (2-0) en Ronaldo zelf speelde een bleke wedstrijd.

Debuut bij Real Madrid

In de zomer van 2009 trok Cristiano Ronaldo voor een recordbedrag naar Real Madrid. Zijn eerste Europees doelpunt voor de Koninklijke liet niet lang op zich wachten. Op 15 september 2009 prikte hij twee vrije trappen tegen de netten op het veld van Zürich (2-5 winst voor Real).

Eén doelpunt per wedstrijd

In het seizoen 2011-2012 scoorde Cristiano Ronaldo tien doelpunten in tien wedstrijden in de Champions League. Een gemiddelde van één doelpunt per wedstrijd dus. Toch werd de Real-vedette geen topschutter dat seizoen. Messi vond immers liefst 14 keer de weg naar de netten in Europa. Bovendien eindigde de laatste Champions League-wedstrijd in mineur voor Cristiano. Zijn penaltymisser tegen Bayern München kostte Real namelijk een finaleplaats.

Opnieuw Europees topschutter

Vorig seizoen vond de nummer 7 van Real Madrid opnieuw bijzonder vlot de weg naar de netten in de Champions League.  Met 12 doelpunten in 12 wedstrijden haalde hij opnieuw een gemiddelde van één goal per wedstrijd en kon hij zich voor de tweede keer in zijn carrière tot topschutter van het tornooi kronen. Tegen Ajax maakte hij bovendien zijn eerste hattrick op Europees niveau. 

Hattrick tegen Galatasaray

In de eerste wedstrijd van deze Champions League-campagne startte Ronaldo alweer furieus aan het seizoen. Met drie doelpunten had hij een belangrijk aandeel in de 1-6 winst van Real Madrid op het veld van Galatasaray. In totaal scoorde de 28-jarige Portugees al 38 doelpunten in 41 Europese wedstrijden voor de Madrilenen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties