Wie zijn de blikvangers bij PSG?

Wie zijn de blikvangers bij PSG?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Woensdagavond neemt Anderlecht het in de Champions League op tegen het sterkste team uit zijn poule: Paris Saint-Germain. Dat de Franse topclub over twee topspitsen beschikt met Cavani en Ibrahimovic wisten we al. Maar dat zijn lang niet de enige twee kleppers die PSG telt.

Door Timothy Collard

We gaan niet zeggen dat PSG-coach Laurent Blanc even vaak zijn ploeg door elkaar gooit als Standard-coach Guy Luzon. Maar de voormalige Franse bondscoach probeert toch iedere jongen uit zijn kern tevreden te houden en regelmatig speelminuten te gunnen. Dat tonen de statistieken dan ook duidelijk aan: iedere speler kwam dit seizoen al in actie.

Controleurs op het middenveld

De fiere leider uit de Ligue 1 telt met Zlatan en Cavani dan wel twee van de beste spitsen ter wereld in de rangen, toch verdienen ook de andere spelers het nodige lof. Jongens als een Maxwell, Matuidi en een Motta hebben hun strepen al verdiend in het verleden. Het zijn niet meteen de mannen die het verschil gaan maken, maar zij houden op het defensieve vlak wel alles onder controle.

Vooral het feit dat Matuidi zich staande hield tussen alle aankopen van de afgelopen jaren is knap. De Fransman verkaste in 2011 van Saint-Etienne naar PSG en was één van de eerste ‘grote’ aankopen van de club. Er streken in de voorbije twee seizoenen heel wat toppers neer in het Parc des Princes, maar desondanks groeide Matuidi uit tot één van de sterkhouders op het middenveld.

Matuidi is lang niet de enige controleur op het middenveld van Laurent Blanc, die vooral kiest voor stabiliteit bij zijn centrale middenvelders. Thiago Motta wordt er niet jonger op, maar is één van de patrons in het team. Naast Matuidi en Motta is er nog plaats voor een youngster: Marco Verratti of Adrien Rabiot. Wellicht krijgt de Italiaan – ook wel de natuurlijke opvolger van Andrea Pirlo genoemd – de voorkeur op het achttienjarige talent dat al even de belangstelling geniet van het Arsenal van Arsène Wenger.

Flanken onder de verwachtingen

Met twee zo’n sterke spitsen zou je denken dat ook de flanken hun steentje bijdragen en die spitsen op hun wenken bedienen, maar dat is toch wat minder het geval. Vooral wat betreft Lavezzi blijven de supporters van PSG toch wat op hun honger zitten.

De Argentijn was een constante dreiging voor iedere defensie tijdens zijn periode bij Napoli, maar bij PSG blijft hij ook in zijn tweede seizoen nog wat onder de verwachtingen. Al heeft de kleine winger aan één actie genoeg om een match te beslissen.

Ook die andere flankspeler, Lucas, kon zijn stempel nog niet drukken op dit PSG. De Braziliaan is nog altijd maar 21 en pakt nu en dan uit met een lang rush en een knappe dribbel, maar het ontbreekt hem vaak aan die laatste, beslissende pass.

Blanc gooide dit seizoen Hervin Ongenda voor de leeuwen. Ook Ongenda is pas achttien en liet al fraaie dingen zien bij het eerste elftal. Zo scoorde hij in de supercup tegen Bordeaux nog op aangeven van Ibrahimovic.

De twee grote kanonnen

Tot slot bespreken we ook nog eens de twee grote kanonnen van de tegenstander van paars-wit: Edinson Cavani en Zlatan Ibrahimovic. Je kan er niet omheen, het zijn twee spitsen die tot de absolute wereldtop behoren en de weg naar doel met de ogen dicht vinden.

Dat werd afgelopen weekend tegen Bastia nog maar eens duidelijk. Ibra speelde voor de rust en legde er twee in het mandje, terwijl zijn Uruguayaanse vervanger na de pauze twee goals voor zijn rekening nam. Beide heren zijn heel verschillend, maar één ding hebben ze gemeen: ze zijn o zo doeltreffend. Allebei waren ze afgelopen weekend auteur van een fantastisch doelpunt en allebei zitten ze dit seizoen aan zeven doelpunten in alle competities samen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties