Janice Cayman: "Opnieuw Champions League proberen halen"

Janice Cayman: "Opnieuw Champions League proberen halen"
Foto: © SC

Janice Cayman is een van de weinige Belgian Red Flames die in het buitenland speelt. Ondanks een Frans klinkende naam liggen de roots van de in Frankrijk spelende aanvalster in Vlaanderen. "Maar mijn Frans is wel aan het beteren", lacht Cayman.

Aernout Van Lindt in Oostkamp

De Belgian Red Flames bereiden zich stilaan voor op de clash met Nederland op 12 februari in Zwolle. Stap 1 in 2014 is een weekendstage in en rond Brugge. Voetbalkrant.com was er bij en sprak met enkele speelsters, zo ook met Janice Cayman. Zij maakt de dienst uit bij Juvisy, een Franse topploeg.

Cayman is stilaan een globetrotter: eerder studeerde en voetbalde ze al in de Verenigde Staten ook. “Ik studeerde Lichamelijke Opvoeding in Leuven en net als bij vele andere meisjes die de kans aangeboden krijgen om naar Amerika te trekken, twijfelde ik eerst. Ik vroeg me af of ik het moest doen, omdat het toch een risico was.”

Maar spijt heeft ze er zeker nog niet van: “Het bleek een superervaring. Uiteindelijk heb ik er een diploma aan overgehouden en veel bijgeleerd. De stap naar Frankrijk zetten was dan ook makkelijk, want in vergelijking met de Verenigde Staten is dat niet ver.”

“Mijn Frans is aan het beteren”

Haar leven situeert zich dan ook voornamelijk in Frankrijk, in een buitenstad van Parijs. “Ik kom niet vaak meer in België”, geeft ze aan. “We trainen vier keer en we hebben nog wedstrijden, dus dat is moeilijk. Voor de Red Flames of als er eens iets speciaal te beleven is kom ik eens naar België, mijn ouders komen vaak naar mijn wedstrijden kijken in Frankrijk.”

Bij Juvisy heeft Cayman het statuut van semi-prof. “Er van leven kan je niet. Maar de club heeft alles wel goed geregeld. Je moet de huisvesting zelf betalen, maar ze zorgen er voor dat het goedkoper is dan normaal.”

En via de club heeft de aanvalster van de Red Flames ook een job: “Ik werk deeltijds bij de Carrefour, de hoofdsponsor van Juvisy. Maar dat is goed om mijn Frans bij te schaven. Het is aan het beteren.”

“Lyon is een machine”

Met Juvisy maakt Cayman ook dit jaar terug kans op de top-2, goed voor een stek in de Champions League. “In Frankrijk heb je een viertal ploegen die er boven uitsteken: Lyon, PSG, Montpellier en wij. Maar ook de andere ploegen spelen op hoog niveau, er is geen enkele wedstrijd dat we op het gemak kunnen spelen. We slagen er niet echt in om aan de rust 0-3 voor te staan of zo.”

Binnen de top-4 steekt Lyon er volgens Cayman nog boven uit: “Zij zijn echt geweldig. We beginnen elk seizoen met het doel kampioen te worden, maar we moeten ons vaak snel gewonnen geven. Ook dit jaar verloren we opnieuw van hen, maar we komen dichter. Ze spelen al vijf jaar samen, het is een echte machine.”

Cayman zelf voelt zich goed bij Juvisy. De kans is bestaande dat ze ook volgend jaar nog bij de Franse club zal uitkomen: “Het is nog vroeg om er iets over te zeggen, ik weet het nog niet. Het zal er ook van afhangen of we de Champions League halen. Dat is sowieso elk jaar een doel. Ik ben niet meer piepjong, maar toch nog vrij jong. We zien wel wat er op mijn pad komt.”

De komende dagen zal u op Voetbalkrant.com nog meer lezen van Janice Cayman. Ook Nicky Van den Abbeele en Tinne Van den Bergh komen nog uitvoerig aan het woord. Zondag tekenen we ook present op de oefenwedstrijd tussen de Red Flames en het Franse Arras.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Wereldkampioenschap

Nieuwste reacties