Reportage De laatste rechte lijn naar het EK Futsal: Spektakel verzekerd!

De laatste rechte lijn naar het EK Futsal: Spektakel verzekerd!
Foto: © SC

Het Europees Kampioenschap Futsal staat voor de deur en Antwerpen hield gisteren een laatste algemene repetitie met de oefeninterland België-Griekenland. Wij gingen een kijkje nemen, maar laten we eerlijk zijn: voor ons is zo'n match ook geen alledaagse gebeurtenis.

Johan Walckiers in Antwerpen

Grif toegegeven: zonder een collega van Gazet van Antwerpen waren we maandagavond in Merksem met veel vragen achtergebleven. Veel Futsalwedstrijden hebben we immers nog niet gezien en de regels verschillen duidelijk met die van de wedstrijdjes die we zelf spelen in de plaatselijke sporthal. En ook het niveau, snelheid van uitvoering, technische kwaliteiten van de spelers en het tactisch vernuft waren nieuw voor ons. Het relaas van een spoedcursus Futsal die ons klaarstoomde voor het EK dat u vanaf 28 januari ook bij ons kan volgen...

Maandagavond 19u30, in het voorprogramma van de oefeninterland staat een wedstrijdje tussen werknemers van de KBVB en een mediaploeg op het programma. Bij de KBVB lopen enkele jongens rond die duidelijk gewoon zijn om op een bal te stampen. Toch laat de mediaploeg zich niet zomaar afslachten, maar delft uiteindelijk toch het onderspit met 4-6.

Logge doelman met kattenreflexen

Het was maar een opwarmertje voor 'the main event'. De Rode Loop in Merksem was rond 20u30 al tot de nok gevuld en de helden van de avond maakten hun opwachting. Onze eerste blikken gingen vooral naar de doelman van de Grieken. Niet meteen het schoolvoorbeeld van een afgetrainde prof, om het zachtjes uit te drukken. 'Dit wordt een makkie voor België', zei ons verstand. 'Wacht maar af', zei Karim Bachar, jaren de vedette van FT Antwerpen, naast ons.

En jawel, schijn kan bedriegen, want na twee minuten schudde de ogenblijkelijk logge goalie een kattenreflex van jewelste uit zijn mouwen. Het zou het begin worden van meer dan één foute aanname die weerlegd werd. Zo wordt er na vijf fouten gefloten voor een tienmeter, het equivalent van een penalty in het veldvoetbal. En wordt er om de vier minuten (of minder) volledig van ploeg gewisseld langs beide zijden...

Vliegende keeper

België kwam na acht minuten op achterstand, maar nog voor de rust ging het haasje-over. Rahou Omar schoof aan de tweede paal een loeiharde voorzet binnen. (Die mannen tackelen en sliden in de zaal, who knew?) En twee minuten voor rust sloeg uitblinker Ahmed Sababti toe. Die man kan een stukje voetballen hoor! Bij zijn veldvoetbalclub FC Kempen, reeksgenoot van Beerschot-Wilrijk, wordt hij absoluut gemist. Sinds hij aan de voorbereiding van het EK begon verloor zijn ploeg drie keer. Voor zijn afwezigheid stonden ze tweede!

In de tweede helft werd het een tactisch spel waarbij een veldspeler soms het truitje van de doelman mocht aantrekken om als 'vliegende keeper' mee te spelen. Een gevaarlijk spelletje bij balverlies, maar leuk om het tik-tak-voetbal te zien dat er mee gepaard gaat. Griekenland kwam terug tot 2-2, maar uiteindelijk was het de genaturaliseerde Braziliaan Wilson Pires de Carvalho die België met vertrouwen richting EK stuurde.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties