Welke Belgen maken kans op eindzege Europa League?

Welke Belgen maken kans op eindzege Europa League?
Foto: © SC

De Europa League wordt al jarenlang beschouwd als het kleine broertje van de Champions League. En eerlijk: er zijn amper Engelse, Italiaanse, Spaanse en Duitse ploegen in te vinden, omdat zij vaak doorstoten in het kampioenenbal. Toch vinden we dit jaar nog een paar toppers terug in deze fase.

Juventus

Met Juventus beginnen we meteen met dé favoriet voor de eindwinst in Europa League. De ploeg lijkt, net zoals de voorbije twee jaar, weer makkelijk op weg naar winst in de Serie A. Het team uit Turijn kan nog steeds rekenen op clubicoon Buffon en draaischijf Pirlo, maar dé man die momenteel het verschil maakt is Arturo Vidal. Vidal is een complete aanvallende middenvelder die regelmatig zijn goals meepikt en blijft lopen. Hij staat niets voor niets in de belangstelling van Real Madrid. Juventus werd uitgeschakeld in de CL door Real Madrid en Galatasaray, toch een pijnlijk drama voor de jongens uit Turijn. Juventus speelt vanavond tegen Trabzonspor. Pikant detail: de finale van de Europa League gaat door in… Turijn!

Napoli

De club van Dries Mertens werd derde in hun Champions League groep. Het team zat wel in de groep des doods waarin zowel Dortmund, Arsenal als Napoli met twaalf punten eindigden. Op basis van het doelsaldo werd Napoli derde en mochten Dries Mertens en co naar de Europa League. Onze Rode Duivel zelf had het heel moeilijk in het begin van het seizoen, maar heeft zich ondertussen helemaal in de ploeg weten knokken, dankzij een aantal mooie goals en sublieme assists. Napoli beschikt met Higuain, Hamsik, Calléjon en Insigne over nog enkele andere goede troeven om ver te geraken. Maar de ploeg van Napels moet natuurlijk eerst beginnen met het Engelse Swansea uit te schakelen.

Tottenham

Bij Tottenham spelen er momenteel drie Rode Duivels: Nacer Chadli, Moussa Dembélé en Jan Vertonghen. Het seizoen loopt niet zo lekker voor The Spurs maar het kan veel goedmaken in deze Europa League, waarin het toch als één van de favorieten bekeken wordt. Vorige zomer heeft de club veel geld gekregen voor de transfer van Gareth Bale naar Real Madrid. Dat geld werd goed geïnvesteerd om bijvoorbeeld Chadli, Capoue, Eriksen, Lamela en Soldado aan te trekken. Op weg naar de finale moet het Belgisch getinte Tottenham wel eerst Dnipropetrovsk uit Oekraïne opzij zetten. In principe mag dat toch geen probleem vormen voor de Engelse topper.

Porto

De club van Steven Defour doet het de laatste jaren altijd ontzettend goed in Europa. Vandaar dat ook zij een kanshebber zijn om het tot een goed einde te brengen in deze Europa League. Steven Defour slaagt er toch nog steeds niet in om een vaste basisstek bij Porto te pakken te krijgen. Af en toe mag hij starten, maar toch slijt hij het meeste van zijn tijd op de bank. Met Mangala loopt er bij Porto nog een oude bekende rond, hij speelde vroeger net als Defour nog bij Standard. De ploeg is wel wat verzwakt tegenover vorig seizoen na het vertrek van Joao Moutinho en Varela. Porto speelt vanavond tegen het Duitse Frankfurt.

Benfica

De ex-club van Axel Witsel schakelde in de groepsfase van de Champions League Anderlecht uit in de strijd om de derde plaats. PSG en Olympiakos wisten zich te plaatsen voor een verdere ronde in het kampioenenbal. Het team heeft met Gaitan, Garay en Cardozo ook nog heel wat talent in zijn rangen, maar het vertrek van Nemanja Matic in de winter was natuurlijk een aderlating voor de club uit Lissabon. Vorig jaar schopte Benfica het tot de finale van de Europa League, maar toen bleek Chelsea te sterk voor de Portugezen. Benfica neemt het op tegen PAOK Saloniki in de 1/16e finales.

Shakhtar Donetsk

Shakhtar Donetsk is de laatste jaren ook altijd een vaste klant op het Europese toneel. Tegenover vorig jaar heeft de club uit Donetsk heel wat sterkhouders verloren. Onder meer Fernandinho ging naar Manchester City en Mkhitaryan ging naar Borussia Dortmund. Dit jaar werd het in de CL naar de Europa League verwezen omdat ze derde werden achter Manchester United en Bayer Leverkusen. Shakhtar kwam een paar weken geleden ook nog in het nieuws omdat Maicon overleed na een verkeersongeval. De ploeg uit Oekraïne maakte een mooi gebaar door zijn resterende contract uit te betalen aan de nabestaanden van de Braziliaanse verdediger. Shakhtar Donetsk neemt het vanavond op tegen Viktoria Plzen uit Tsjechië.

Valencia

Valencia heeft de rol van eeuwige derde achter Barcelona en Real Madrid wat moeten lossen. De club kampte de voorbije jaren met veel schulden waardoor het een aantal van zijn betere spelers moest verkopen. Denk maar aan David Villa of David Silva. Valencia moet in de 1/16e finales voorbij het Oekraïnse Dynamo Kiev om door te stoten naar een verdere fase van de Europa League. Kiev werd trouwens tweede achter Racing Genk in de poulefase van de EL. Bekende gezichten bij Valencia zijn onder meer de Argentijnen Banéga en Piatti en de Portugese spits Helder Postiga.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties