België kent straks tegenstanders voor voorronde EK 2016

België kent straks tegenstanders voor voorronde EK 2016
Foto: © SC

In het Zuid-Franse Nice wordt vandaag omstreeks 12u geloot voor de voorrondes van het EK 2016. Mensen die het van nabij willen volgen, kunnen via Voetbalkrant.com de loting live volgen.

Marc Wilmots, die gisteren 45 jaar is geworden, laat de trainersworkshop in Brazilië even voor wat het is en vertrekt naar het aangenaam warme Nice. De bondscoach wenste voor deze EK-loting geen verklaringen af te leggen. Onder het motto: ‘Het zijn toch de balletjes die beslissen.’ Philippe Collin, voorzitter van de Technische Commissie, wou wel iets kwijt: "We moeten vooral Spanje en Duitsland vermijden in Pot 1 en Servië uit Pot 3."

Bij de lotingen voor de voorronde van het EK 2008 en het EK 2012 zaten de Rode Duivels nog in pot 4. Nu is ons land opgeklommen naar pot 2, maar dat is een pot lager dan bij de loting voor de eindronde van het WK 2014 waar de Duivels reekshoofd waren.

53 landen zullen in poules verdeeld worden. Van die 53 landen zullen er zich maar 23 kunnen kwalificeren voor het EK. Het gastland Frankrijk is uiteraard al rechtstreeks geplaatst. De eerste twee van elke groep plaatsen zich voor de eindfase, de beste derde ook. De acht overblijvende derden spelen barrages voor vier plaatsen.

'Het land waar we voor moeten oppassen is België'

Vele landen willen liever niet in een poule met België terechtkomen. ‘Het enige land waar we moeten voor oppassen, is België’, schreef de Engelse kwaliteitskrant The Independent. De Spaanse krant Marca sloot zich daar bij aan. ‘Zwitserland, Kroatië en België zijn te vermijden’, schreef de krant uit het land van de titelverdediger.

Ruud Gillit en Franse ex-wereldkampioen Bixente Lizarazu zijn de presentatoren die morgen de loting zullen begeleiden. Jean-Marie Pfaff zal net als een resem andere ex-topdoelmannen de loting assisteren.

Potverdeling:

Pot 1

Spanje, Duitsland, Nederland, Italië, Engeland, Portugal , Griekenland, Rusland en Bosnië-Herzegovina

Pot 2

Oekraïne, Zweden, Zwitserland, België, Denemarken, Kroatië, Tsjechië, Hongarije en Ierland

Pot 3

Servië, Turkije, Slovenië, Israël , Noorwegen, Slovakije, Roemenië, Oostenrijk en Polen

Pot 4

Montenegro, Armenië, Schotland, Finland, Letland, Wales , Bulgarije, Estland en Wit-Rusland

Pot 5

Ijsland, Noord-Ierland, Albanië, Litouwen, Moldavië, Macedonië, Azerbeidzjan, Georgië en Cyprus

Pot 6

Luxemburg, Kazachstan, Liechtenstein, Faeröer Eilanden, Malta, San-Marino, Andorra en Gibraltar

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties