Vanden Borre: "25/11/2012 is de klik gekomen"

Vanden Borre: "25/11/2012 is de klik gekomen"
Foto: © SC

Anthony Vanden Borre is na meer dan twee jaar weer Rode Duivel. Woensdag tegen Ivoorkust zal hij minimum 45 minuten mogen opdraven. De nu 25-jarige VdB ging in iets meer dan een jaar van zero to hero. Een overwinning waarvoor hij op 25/11/2012 de grondslag legde. Zo zegt hij zelf.

Johan Walckiers in Anderlecht

Anthony, hoe was het op je eerste dag terug?

"Ik ben heel blij. Het deed deugd, dat zeker."

Voelde je jezelf een nieuweling?

"(lacht) Helemaal niet. Ik heb met bijna iedereen hier al gespeeld. Ik ken ze allemaal en ik ben in contact gebleven met hen Het was alsof ik nooit weggeweest ben. We hebben goed gelachen. Ik voel me geen nieuweling en geen ancien. Ergens tussenin ja."

De bondscoach liet al weten dat je zeker 45 minuten gaat spelen.

"Zoveel te beter voor mij. Ik kan direct zien of ik het niveau nog heb, maar daar ben ik vrij gerust in. Als Wilmots me de kans geeft, moet ik tonen dat hij gelijk had."

Is dit dan een examen?

"Ze zeiden me van niet, maar ondertussen voel ik het wel zo met al die vragen daarover. (grijnst) Ik weet wat van mij verwacht wordt. Bij Anderlecht mag ik veel mee naar voor, maar de coach vraagt me hier om defensiever te spelen. Ik heb er echt geen schrik voor. Het is een goede test."

Had je een dik jaar geleden gedacht hier te staan?

"Nee, ik dacht er niet aan, maar stiekem hoop je er natuurlijk altijd op. Toen ik van nul herbegon, heb ik me doelen gezet. En het grootste doel was natuurlijk het WK"

Had je hier geweest zonder de blessure van Gillet?

"Nee, dan had ik hier niet gestaan. Maar als je hard en veel werkt, opent er zich altijd wel ergens een deur of een venster. Hoe klein het ook mag zijn. Ik ben er natuurlijk nog lang niet. Als ik een goeie prestatie neerzet, kan ik een stap zetten. We zijn nog met veel die voor de positie van rechtsback in aanmerking komen. En Meunier, Ciman, Gillet en ik zijn allemaal nog tweede keuze achter Toby."

Je hebt de klik gemaakt, dat zie je en dat zei je ook al verschillende keren.

"Ik heb de stap gezet van talentvolle speler naar een speler die ook werk steekt in dat talent. Ik doe er meer voor. Dit is mijn tweede leven als voetbalspeler."

Wat heeft die déclic veroorzaakt?

"Er zijn meerdere momenten geweest. Ik ben bijvoorbeeld de goeie mensen op de juiste moment tegengekomen."

Maar geef eens één precies moment.

"25 november 2012. Toen heeft er iets mij doen beslissen om mijn leven om te gooien."

Iets meer info Anthony?

"Nee, ga het zelf maar zoeken. Maar zoek het vooral niet te ver en in het voetbal."

(Op die dag had Vanden Borre voor het eerst contact met Peter Smeets, die ook Romelu Lukaku en andere jonge talenten begeleidt. Hij stuurde hem toen een berichtje dat hij klaar was om weer voetballer te worden, nvdr.)

Je geeft je kritikasters wel lik op stuk.

"Iedereen heeft me bekritiseerd. Dat gaf me nog meer zin om hard te werken."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties