De Belgische connectie: Groep D - Costa Rica

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 0 reacties
De Belgische connectie: Groep D - Costa Rica
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In de huidige geglobaliseerde wereld is er wel een link tussen elke WK- ganger en België. Bij Costa Rica springt vooral de Costa Ricaanse delegatie die ooit in Gent neerstreek in het oog, al zijn er natuurlijk nog meer links.

Door Sander De Graeve en Aernout Van Lindt

Bryan Ruiz en Randall Azofeifa

Twee links met Costa Rica die quasi naadloos in elkaar verweven zitten, want beide geweldige spelers legden vanuit het buitenland richting België hetzelfde parcours af.

Op een blauwe maandag in 2006 stonden plots twee Costaricanen op de stoep van de Bruiloftsraat in Gent. Aanvankelijk hadden Bryan Ruiz en Randall Azofeifa het niet makkelijk. Coach Leekens gaf het tweetal amper kansen.

Leekens ging en Sollied kwam, onder hem bloeiden de twee Zuid-Amerikanen helemaal open. Ruiz werd één van de smaakmakers van onze competitie en de vrije trappen en de hoekschoppen van Randall Azofeifa werden door menig doelman gevreesd.

Na enkele jaren Gent trokken beide spelers richting buitenland. Ruiz ging via Twente naar de Premier League, momenteel speelt hij nog steeds bij Fulham. Randall Azofeifa trok dan weer naar Turkije. Ruiz is momenteel de kapitein van het elftal en is zeker van zijn plaatsje op het WK. Azofeifa mag minder hoop koesteren, hij kwam in amper twee wedstrijden in actie tijdens deze campagne.

Op weg naar het vorige WK

In aanloop naar het WK in Japan en Zuid-Korea in 2002, waar de Rode Duivels voor het laatst op een groot toernooi waren, speelden we een oefenpartij tegen de Costa Ricanen.

Het werd uiteindelijk een 1-0 overwinning, met dank aan Bart Goor, die in Kumamota het enige doelpunt van de avond scoorde. We waren gelanceerd voor een goede campagne, waarin we pas in de achtste finales zouden stranden.

Oscar Duarte

Bij Club Brugge was hij vorig jaar een vaste pion achterin, dit seizoen is hij iets minder nadrukkelijk in beeld geweest doordat Engels en Mechele zich als vast centraal duo wisten te ontpoppen, maar toch: Oscar Duarte heeft zijn belang bij zowel blauw-zwart als de nationale ploeg.

De 25-jarige verdediger kon al 10 caps verzamelen voor zijn land en zit in de 30-koppige voorselectie van zijn land.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties