De kijk van onze WK-ambassadeur: Ivoorkust

De kijk van onze WK-ambassadeur: Ivoorkust
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De voorbije weken zochten wij naar ambassadeurs voor de WK-gangers. We kregen tal van enthousiaste reacties: Belgen in het buitenland, inwijkelingen met buitenlandse roots en gewone fans met een boontje voor een ander voetballand. We stellen onze Ivoriaanse ambassadeur en zijn verwachtingen voor!

Onze ambassadeur stelt zich voor

Ik ben Maarten Vandamme uit Roeselare en zal tijdens dit WK de rol van ambassadeur van Ivoorkust voor mijn rekening nemen. In tegenstelling tot andere ambassadeurs heb ik geen directe banden met het land, maar toch ben ik trots om Les éléphants, zoals de bijnaam van de Ivorianen luidt, aan jullie voor te stellen. Vooral nostalgische redenen spelen hierbij een rol.

Eerste truitje van Drogba

Mijn eerste voetbalplunje ooit was namelijk dat van Didier Drogba, de zwarte parel die enkele jaren geleden furore maakte bij Chelsea FC. Sinds zijn fantastische seizoenen bij de Londense grootmacht ben ik het Ivoriaanse elftal met grote belangstelling gaan volgen, en ze hebben me nog maar zelden ontgoocheld.

Verwachtingen

Koning voetbal regeert dezer dagen en dat zullen ze ook in Ivoorkust geweten hebben. De Afrikanen maken zich immers op voor een sterk toernooi van hun helden. Ondanks de uitermate talentvolle generatie waar de Ivorianen al enkele jaren op teren, haalden ze echter nog nooit goede resultaten op de Wereldbeker. Pas in 2006 waren ze er voor het eerst bij en net zoals in 2010 gingen ze er na de groepfases al uit.

Vanwege de moeilijke loting was een plaats in de 1/8ste finales toen net te hoog gegrepen. Deze editie zou dit wel eens anders kunnen uitdraaien. In groep C zitten naast Ivoorkust, ook nog Colombia, Griekenland en Japan.

Strijd tussen vier continenten met verschillende speelstijl

Groep C is vooral een strijd tussen continenten, waarin vier ploegen die een compleet andere speelstijl hanteren het tegen elkaar op zullen nemen. Colombia mag dan wel de favoriet zijn, na de Zuid-Amerikanen liggen er misschien wel mogelijkheden voor Ivoorkust. Met de linke Grieken is het natuurlijk altijd opletten geblazen en bovendien dichten veel kenners de Japanners de rol van mogelijke toernooirevelatie toe.

Het is dan ook zeer moeilijk te voorspellen voor welke ploegen het toernooi volgende week al zal eindigen. Samen met jullie kijk ik er dan ook naar uit om deze ongetwijfeld razend spannende poule te volgen!

Speler(s) om naar uit te kijken

Zoals ik al eerder heb vermeld beschikt Ivoorkust over een uitzonderlijk getalenteerde generatie. Haast iedere doorsnee voetbalfan kent ongetwijfeld de belangrijkste pionnen van Les éléphants. Spelers als Drogba, de broertjes Touré, Boka of Zokora zijn ondanks hun gevorderde leeftijd nog steeds klinkende namen in de voetbalwereld.

Maar ook de ietwat jongere generatie met onder andere Bony, Gervinho of Kalou kunnen uiteraard ook wel ‘een potje ballen’, om het met de woorden van onze favoriete Noorderbuur te zeggen.

Sergie Aurier kan de verrassing worden

Naast een uitmuntende voorlinie hebben de Ivorianen ook in andere regionen heel wat talent lopen. Cheick Tioté doet met zijn Anderlecht-verleden ongetwijfeld een belletje rinkelen bij de Belgische voetbalkenners. Ook Serey Dié kan uitgroeien tot een sterke basispion op het middenveld van trainer Lamouchi.

Aangezien ik het volste vertrouwen heb in jullie voetbalkennis weet ik dat alle voorgaande namen geen onbekenden zijn voor jullie. Daarom wijs ik Serge Aurier aan als mogelijke verrassing op dit toernooi. De rechtsback heeft er een sterk seizoen op zitten bij het Franse Toulouse en gaat wellicht een drukke zomer tegemoet. Zo wordt hij gelinkt aan verschillende toppers uit de Premier League, met Arsenal als meest concrete geïnteresseerde. In de gaten houden dus!

Waarom ook u voor Ivoorkust moet supporteren

Geen enkele Afrikaanse ploeg haalde ooit al de halve finale van een Wereldkampioenschap. Net daarom zou ik het fantastisch vinden indien Ivoorkust ver zou geraken in dit toernooi. Bovendien is het voor de gouden generatie wellicht ook de laatste kans om hun landgenoten trots te maken. En zeg nu zelf, hebben ze met Copa ook niet de meest sympathieke speler uit onze competitie tussen de palen staan?

Nachtje door: geen deugd voor examens, maar het moet om Didier te zien schitteren

Helaas speelt Ivoorkust hun eerste match vannacht om 3 uur tegen Japan. Een nachtje doortrekken zullen mijn examens geen deugd doen, maar geeft u nu toe: wat is een goede nachtrust in vergelijking met Le Grand Didier nog één keer te zien schitteren?

Ik ben dan ook benieuwd wie ik vannacht op de voetbalkrant-chat zal aantreffen…

Ontdek hier wat onze Japanse ambassadeur verwacht van de wedstrijd van vanavond!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties