Aan dit tempo wordt het een heer-lijk WK

28 doelpunten na 8 wedstrijden. Het WK is niet saai, dat is het minste dat je kan zeggen. 3,5 doelpunten per wedstrijd: aan dat tempo stevenen we af op een nieuw doelpuntenrecord van 224 goals! Het is al decennia geleden dat er nog eens zoveel werd gescoord in het begin van een WK.

Door Aernout Van Lindt

We gingen even na hoe het gesteld was na de helft van de eerste speelronde in de groepsfase, in de eerdere WK's. Sinds 1998 spelen we met 32 landen op het WK en toen werden na acht speeldagen (groepen A tot D) steeds minder doelpunten gemaakt. Enkel in 2002 kwamen we in de buurt, dankzij een 8-0 overwinning van Duitsland tegen Saoedi-Arabië.

Het 'saaie' begin van het WK 2010 in Zuid-Afrika staat dus in schril contrast met het doelpuntenfestival dat Neymar, Van Persie, Balotelli en vele anderen ons willen schenken.

Doelpunten na 8 speeldagen per WK:

Zuid-Afrika 2010: 13
Duitsland 2006: 18
Zuid-Korea & Japan 2002: 25
Frankrijk 1998: 22

Van Spanje 1982 geleden

Maar ook daarvoor is het een zelden gegeven dat er meer dan 3 doelpunten per match gemiddeld vielen. In Spanje 1982 werden er 29 doelpunten gemaakt in de eerste acht groepswedstrijden, met dank aan Hongarije - dat El Salvador met 10-1 klopte. En ook in 1958 in Zweden kwamen we tot 29 goals.

In de prehistorie van het voetbal werd er natuurlijk nog vaker gescoord. Het record is uit 1938, met 40 doelpunten in de eerste acht wedstrijden. Vooroorlogs is het lastiger vergelijken: in 1938 waren er maar 7 eersterondewedstrijden (met verlengingen, we namen de eindstanden na 90 minuten). We goten het hier in een overzicht: