Nederland heeft afspraak met het verleden: Spanje, Argentinië en Duitsland kloppen

Nederland heeft afspraak met het verleden: Spanje, Argentinië en Duitsland kloppen
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Nederland heeft een afspraak met de geschiedenis. Worden zij dan deze keer het negende land dat een WK kan winnen, of vissen we verder in dezelfde vijver van acht.

Door Aernout Van Lindt

Uruguay, Italië, Duitsland, Brazilië, Engeland, Argentinië, Frankrijk en Spanje. Dat zijn de acht landen die zich in het verleden al tot wereldkampioen konden kronen, waarvan sommigen meer dan een keer.

Met Duitsland, Argentinië en thuisland Brazilië nog bij de laatste vier is de kans dan ook 75% dat ook na dit WK slechts acht landen wereldkampioen zijn. Tenzij Nederland er een stokje voor steekt - en meteen komaf maakt met het verleden.

WK 2010: Spanje - Nederland 1-0

Flashback naar 11 juli 2010, toen in Soccer City Johannesburg de finale tussen Nederland en Spanje werd beslecht. Een zuinig Spanje - het had over het hele toernooi slechts 8 goals nodig en won in de knock-outfase telkens met het kleinste verschil - werd uiteindelijk wereldkampioen na verlengingen.

Bam! In the face! De woorden van Jack van Gelder na de 1-1 van Robin van Persie tegen Spanje in de groepsfase zinderen nog na. En wat een tweede helft speelden ze toen nog: 1-5 werd het uiteindelijk, weerwraak voor de verloren finale gewoon genomen.

WK 1978: Argentinië - Nederland 3-1

Ook in 1978 stond Nederland al eens in een WK-finale, maar toen was gastland Argentinië na verlengingen te sterk. Kempes deed daarin de boeken dicht, al kwam Oranje tijdens de reguliere speeltijd heel dichtbij.

Woensdag kan ook voor die verloren finale wraak genomen worden, door in de halve finales Messi & co naar huis te sturen. Hoe het toernooi aan het verlopen is voor de Nederlanders? Knotsgek. Dus waarom nu ook niet komaf maken met die verloren finale, en dan dromen van meer?

WK 1974: Duitsland - Nederland 2-1

En hoe mooi zou het zijn als de Nederlanders dan in de finale ook met WK-spook 3, Duitsland, kunnen afrekenen? In 1974 verloor Oranje voor het eerst een WK-finale.

Weerwraak voor drie verloren finales op een toernooi? Het zou het verhaal van Louis van Gaal en zijn troepen helemaal afmaken. Al kan er natuurlijk evengoed ook voor de derde keer een finale verloren worden van een thuisland.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties