Analyse Zenit: miljoenenclub zonder traditie

Jens Jacobs
| 7 reacties
Analyse Zenit: miljoenenclub zonder traditie
Foto: Photonews

Vanmiddag werd er geloot voor de play-offs van de Champions League. Standard kreeg hoe dan ook een topper toegewezen. Arsenal en Napoli werden vermeden, Witsel keert met Zenit terug naar Luik.

Het had erger gekund. Porto, Napoli en vooral Arsenal mogen iets hoger worden ingeschat dan Zenit. De Rijke Russen hebben natuurlijk wel een uitstekende selectie en zullen als grote favoriet aan het tweeluik met Standard beginnen.

De kansen

Zenit kwalificeerde zich ten koste van AEL Limassol voor de play-offs. Na een 1-0 verlies en rode kaart  voor Witsel in Cyprus zette het thuis alles recht door met 3-0 te winnen, ook al na een rode kaart voor Limassol. Als de omstandigheden meezitten is Zenit dus zeker te kloppen.

Standard-aanvoerder Jelle Van Damme gaf al aan dat Standard niks te verliezen heeft. De Europa League biedt sowieso een vangnet, dus kan Standard zonder stress vol zijn eigen kans gaan, voor een miljoenenclub als Zenit is kwalificatie een must. Als Standard op voorsprong kan komen is er wel wat mogelijk, op voorwaarde dat de sterren van Zenit het laten afweten.

De vedetten

Een club met de spaarpot van Zenit, dat gesponsord wordt door Gazprom, beschikt vanzelfsprekend over de nodige vedetten. Witsel en Lombaerts verdienen er al even hun boterham, al is Hulk de grootste naam bij de Russen. De Braziliaan is snel en sterk en heeft een verschroeiend schot in de benen. Kawashima zal gefocust moeten blijven.

De spelmaker van het huidige Zenit is de Portugees Danny. Afgelopen seizoen gaf hij in 25 wedstrijden in de Russiche Premier Liga 13 keer  een assist en scoorde hij even veel keer. Hij is dus goed voor een beslissende actie per wedstrijd. Salomon Rondon is dan weer een krachtige spits die kan afwerken en voor het nodige gevaar in de lucht kan zorgen. Met Kerzhakov en Arshavin achter de hand is er voldoende kwaliteit in huis om doelpunten te maken.

De transfers en de coach

Zenit heeft voor continuïteit gekozen en veranderde voorlopig weinig aan zijn selectie. Ezequiel Garay moet naast Lombaerts de verdediging leiden, voorts geen nieuwe namen in de selectie.  De snelle Bystrov trok naar Krasnodar en ook Bukharov en Shirokov zochten transfervrij andere oorden op. Ansaldi trok dan weer naar Atlético Madrid, maar met Criscito is er nog steeds een uitstekende linksachter voorhanden.

Lombaerts en Witsel staan sinds maart onder leiding van Andre Villas Boas. Na zijn successen met Porto leek de Portugees de nieuwe Mourinho te gaan worden, maar na mindere passages bij Chelsea en Tottenham vertoeft de oefenmeester nu dus in Rusland.

De cijfers

Zenit mag dan een bekende naam zijn, een echte traditieclub is het niet. Tot nu toe speelde het 4 keer kampioen in eigen land, waarvan 3 keer sinds 2007. In 2008 leerde de wereld Zenit echt kennen toen ze zowel de Europa League als de Europese Super Cup op hun naam schreven.

Sinds dat succes kwam het vier keer uit in de Champions League, waarin twee keer de groepsfase en twee keer de achtste finales het eindstation waren. Vorig seizoen toonde Dortmund zich daarin te sterk voor de Russen.

Het verleden

Twee seizoenen geleden ontmoette Anderlecht Zenit al in de groepsfase van de Champions League. In Rusland deed een penaltyfout van Jovanovic paarswit de das om, al had Anderlecht altijd minstens een punt moeten meegraaien uit Rusland.

In het Astridpark nam Anderlecht dan weer zijn revanche. Mbokani lukte met een typische stifter de 1-0 en legde daarmee de eindstand vast. Voor Anderlecht betekende het de eerste zege in de CL sinds 2005. Hopelijk doet Standard inspiratie op en kwalificeert het zich ten koste van Zenit voor het eerst sinds 2011 nog eens voor de groepsfase van het kampioenenbal.

(JJ)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties