Carrièreoverzicht van legende Rik Coppens

Lennert Vannooten
| 1 reacties
Carrièreoverzicht van legende Rik Coppens
Foto: © photonews

België telt een voetballegende minder. Beerschot-icoon en allereerste Gouden Schoen Rik Coppens overleed vandaag op 84 jarige leeftijd in het ziekenhuis. Een carrièreoverzicht van 'de grootste rat ooit'.

Rik Coppens werd op 29 april 1930 geboren in Antwerpen, hij begon op 16-jarige leeftijd te voetballen bij Beerschot VAC. Coppens groeide hier in korte tijd uit tot een echte publiekslieveling.

Hij scoorde makkelijk en was een echte balkunstenaar. In zijn eerste seizoen in 1946 scoorde hij 10 doelpunten in 15 wedstrijden voor Beerschot.

Hij werd tweemaal topschutter in de Belgische competitie. In het seizoen '52-'53 scoorde hij 33 goals en in het seizoen '54-'55 maakte hij er 36.

Dat maakte hem ook populair bij ploegen als Barcelona, Inter en Napoli. Beerschot slaagde er toch in van Coppens te houden. Hij was 47-voudig international en scoorde 21 doelpunten voor de Rode Duivels. 

Entertainer

Coppens was het soort speler waarvoor mensen speciaal naar het stadion kwamen. Hij kon tegenstanders vernederen met zijn passeerbewegingen en scoorde met de neus, met zijn hak  en wees op voorhand aan waar hij een penalty zou binnentrappen. Hij was ook de uitvinder van de strafschop in drie tijden.

Coppens speelde bij Beerschot van 1946 tot 1961 en won in 1954 de eerste editie van de Gouden Schoen. Daarna speelde hij nog voor Olympic Charleroi, Crossing Molenbeek, Berchem Sport en Tubantia Borgerhout. Bij Borgerhout startte hij in 1970 met zijn trainerscarrière. Hij stopte als trainer in 1984 bij Beerschot VAV.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties