Discussie zonder einde: wat te doen met de opzettelijke 'vijfde gele kaart'?

Lennert Vannooten
| 7 reacties
Discussie zonder einde: wat te doen met de opzettelijke 'vijfde gele kaart'?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het stuit velen tegen de borst. Spelers die opzettelijk nog snel een vijfde gele kaart forceren om dan de play-offs met een propere lei te kunnen starten. Valt dit op te lossen of kan je dit niet vermijden?

Op voorhand werden alle mogelijke kandidaten voor de 'vijfde gele kaart' al uitvoerig opgelijst. Afgelopen weekend waren er vijf die bewust nog snel het vijfde karton met genoegen in ontvangst namen. 

Benoit Poulain en Ivan Santini van KV Kortrijk probeerden dat zelfs niet te verbloemen en smeekten er bijna om om in het boekje van de scheidsrechter te komen.

Waarschuwen?

Ook Dino Arslanagic, Martin Milec en Adrien Trebel van Standard, slaagden erin om met een propere lei te starten aan play-off 1. Ook Fabrice N'Sakala mag het laatste duel van de reguliere competitie volgen vanuit de tribune, maar waarschijnlijk niet opzettelijk. 

Kan je dit fenomeen verhelpen met bepaalde regels of sancties? Scheidsrechters zouden bijvoorbeeld spelers kunnen waarschuwen, dat ze meteen rood krijgen als ze nadrukkelijk solliciteren naar een gele kaart. 

Bewust of onbewust?

Dan krijg je natuurlijk de discussie van wat opzettelijk of bewust is en wat niet. Dat zou een straatje zonder einde worden, dus is het ook mogelijk om alle kaarten gewoon te laten wegvallen bij de start van de play-offs. 

Dan krijg je dit soort situaties niet en de play-offs zijn in principe toch een 'nieuwe competitie'. Door spelers effectief de kaart te geven, krijgen ze hun zin en zal dit blijven duren. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties