Hoe moet het verder tussen Pro League en KBVB: "Proberen en als het niet lukt..."

Hoe moet het verder tussen Pro League en KBVB: "Proberen en als het niet lukt..."
Foto: © photonews

De vraag die gisteren rees na de herverkiezing van François De Keersmaecker als bondsvoorzitter was een heel belangrijke. Hoe moet het nu verder tussen de twee belangrijkste voetbalinstanties van het land. Want het waren de clubs uit de Pro League die van De Keersmaecker afwilden.

De Keersmaecker heeft zijn herverkiezing te danken aan de steun van de amateurclubs. En zelfs bij die waren er (aanvankelijk) drie die hun kar keerden. De acht stemmen van de profclubs gingen integraal richting Joseph Allijns. 

De Keersmaecker moet bij zijn beleidsbepaling dus op niet al te veel steun uit die richting rekenen. "Ik ben zwaar teleurgesteld", reageerde Pro League-CEO Pierre François gisteren. "De Keermaecker was de voorbije maanden niet onbesproken en vaak was de kritiek terecht."

Voelen we ons nog goed binnen deze voetbalbond?

De Pro League lobbyde sterk om de amateurclubs te overtuigen voor Allijns te stemmen, maar kwam in de eerste stemronde één stem te kort. "Dat wil zeggen dat er niet alleen breuken zijn tussen profs en amateurs, maar ook onder de amateurs onderling", aldus François.

Maar de volgende twee jaar moeten de twee instanties - Pro League en KBVB - weer intensief gaan samenwerken. Dat kan op heel korte termijn al problemen opleveren. "We moeten proberen de breuken te lijmen. Maar we gaan ons ook afvragen of we ons nog op onze plaats voelen in deze voetbalbond", liet François alle opties open.

En een volledige afscheuring van de KBVB behoort daarbij tot de opties. "Als het antwoord op onze vraag 'neen' is, zullen we oplossingen moeten zoeken."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties