Spelers met dubbele nationaliteit: Andreas Pereira en consoorten

Caroline Tonnelier
| 8 reacties
Spelers met dubbele nationaliteit: Andreas Pereira en consoorten
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Tegenwoordig beschikken heel wat spelers over de dubbele nationaliteit. Ze werden geboren in een land, maar verhuisden op jonge leeftijd naar een andere plaats, op zoek naar een beter leven of om andere redenen. De FIFA legde naar aanleiding van enkele misbruiken strikte regels op hierover.

Door Hermès Van Damme

Tal van voorbeelden zijn er van spelers met de dubbele nationaliteit. Zo is er Andreas Pereira, het jonge talent dat bij zijn debuut in de basis voor Manchester United een knap doelpunt maakte in de Capital One Cup. Hij is Belg en Braziliaan, maar koos voor de Seleçao. 

Dan is er natuurlijk ook Januzaj. Hij koos tussen België en Albanië en opteerde uiteindelijk voor de Rode Duivels, met het oog op het WK in Brazilië. Chadli was een andere Rode Duivel die nog een alternatief had. Hij had ook voor Marokko kunnen kiezen.

Een andere speler waar heel wat rond te doen was op het vlak van keuze voor een nationaal elftal was Diego Costa. Uiteindelijk koos de aanvaller voor Spanje. 

Hoe was het vroeger?

Vroeger konden spelers voor verschillende nationale selecties spelen. Zo kwam Alfredo Di Stefano, clublegende bij Real Madrid, voor Argentinië, Colombia en Spanje. Ferenc Puskas speelde dan weer eerst voor Hongarije en nadien voor Spanje. 

FIFA grijpt in

De FIFA besliste nadien om een speler te verbieden om voor verschillende nationale elftallen uit te komen. Spelers met de dubbele nationaliteit moesten dus kiezen.

"Elke speler die al deelnam aan een internationale wedstrijd (volledig of gedeeltelijk) in een officiële competitie, van gelijk welke categorie, kan niet meer opgesteld worden in een internationale wedstrijd door een ander team, behalve in uitzonderlijke gevallen."

Uiteindelijk paste de FIFA zijn reglement nog aan omwille van misbruiken. Zo haalde Qatar bijvoorbeeld jonge spelers uit Brazilië om hen te naturaliseren, zodat ze voor de Qatarese selectie konden spelen.

Huidig reglement

Het huidig reglement van de FIFA legt uit hoe men een nieuwe nationaliteit kan bekomen.

Elke speler die een nieuwe nationaliteit wil opnemen en die nog geen internationale wedstrijd heeft gespeeld (in een officiële competitie van gelijk welke categorie) met een nationaal elftal heeft het recht om te spelen voor een nationale ploeg, als hij aan een van volgende voorwaarden voldoet: 

a. Hij is geboren in het desbetreffende land

b. Zijn biologische vader of moeder is geboren in het desbetreffende land

c. Zijn biologische grootmoeder of grootvader is geboren in het desbetreffende land

d. Hij heeft voor zijn 18e verjaardag minstens vijf jaar in het desbetreffende land gewoond

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties