Dit is waarom de Gouden Schoen van vanavond sowieso een speciaal randje krijgt

Timothy Collard
Timothy Collard
| 6 reacties
Dit is waarom de Gouden Schoen van vanavond sowieso een speciaal randje krijgt
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vanavond rond 22u30 weten we wie de Gouden Schoen van het jaar 2015 is. De laureaat - zo goed als zeker iemand van KAA Gent, dat kan toch niet anders? - schrijft meteen ook geschiedenis, dat staat quasi vast.

Kums, de derde Gouden Schoen die nog nooit voor de Rode Duivels speelde?

Als topfavoriet Sven Kums de verwachtingen inlost en straks op het podium wordt geroepen als winnaar, dan is hij pas de derde Belg ooit die de Gouden Schoen in ontvangst neemt terwijl hij nog niet voor de Rode Duivels in actie kwam.

Lucien Olieslagers (Lierse, winnaar 1959) speelde nooit voor België, terwijl 'speciaal geval' Branko Strupar (KRC Genk, winnaar 1998) pas na zijn naturalisatie en na het winnen van de Gouden Schoen voor België in actie kwam.

Pas de tweede Gouden Schoen ooit voor Gent

Als een speler van Gent de Gouden Schoen in de wacht sleept, dan is dat voor het eerst sinds 1958 het geval. Toen won Roland Storme. In 2006 won Gent nog een halve Gouden Schoen, met de naar Anderlecht vertrokken Mbark Boussoufa.

Pas voor de tweede keer ooit een podium met drie ploegmakkers?

Als het podium vanavond enkel en alleen uit spelers van de Buffalo’s bestaat, dan is dat voor de tweede keer ooit het geval. In 1965 stonden Van Himst, Puis en Heylens (Anderlecht) samen op het podium.

De derde Belg op rij?

Als een Belg vanavond de Gouden Schoen wint – ook die kans is groot – dan is dat de derde keer op rij. Na Hazard en Praet is het mogelijk de beurt aan bijvoorbeeld Kums of Depoitre. Sinds 1993 is het niet meer voorgekomen dat er drie keer op rij een Belg won.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties