Eén-twee van de week: "Geef die Gouden Bal aan dat oerbeest van 1m93 en 92 kilo"

Eén-twee van de week: "Geef die Gouden Bal aan dat oerbeest van 1m93 en 92 kilo"
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Wesley Muyldermans is auteur van verschillende boeken, maar eet, drinkt en ademt vooral voetbal en nog eens voetbal. Wekelijks geeft hij in ‘De Eén-twee van de Week’ zijn eigenzinnige en scherpe kijk op nieuwsfeiten, weetjes, geruchten of personages die de voorbije voetbalweek gekruid hebben.

Geeuw … ! Het is met de Gouden Bal een beetje als met het veldrijden van vandaag de dag. Veel bier, jenever of champagne, maar weinig animo en spankracht. Eén topper die erboven uitsteekt, een aantal achtervolgers die, als ze een goede dag hebben, kunnen meedingen en een heel dichtbevolkte achterhoede.

Vergeef me mijn subjectiviteit, ik ben nu eenmaal voetbalpapa van een jonge doelman, maar de tijd is gekomen voor een nieuwe winnaar! Voetbal is immers veel meer dan alleen maar een spelletje met blindelings scorende aanvallers en kwistig met assists strooiende middenvelders.

Alleen hij kan de trofee ontdoen van de monochrome Messi-Ronaldo-Neymar-tunnelvisie

Zij zijn slechts een niemendalletje, onbestaande als het ware, zonder achter zich een immer betrouwbaar sluitstuk te hebben. Zij hebben bovendien niet de laatste wereldbeker in hun trofeeënkast staan! Telkens zij weer die vergulde bal winnen, wordt de edele voetbalsport gedegradeerd tot een spel met maar een viertal pionnen.

‘Mens, erger je niet !’, zeggen ze dan. Gemakkelijker gezegd, dan gedaan … Manuel Neuer is de aangewezen pion (sorry, dat is met al dat Mens erger je niet …) om de Gouden Bal naar een nieuwe dimensie te brengen. Alleen hij kan de trofee ontdoen van de monochrome Messi-Ronaldo-Neymar-tunnelvisie.

Meer nog, Neuer verdient het gewoon om, al is het maar voor één keer, op het hoogste schavot te staan. Toegegeven, op het grote voetbaltoneel worden doelmannen steeds grotere rollen toegedicht, maar dan nog is Neuer van een compleet andere categorie. Buitenaards, zoals dat dan wordt gezegd.

Duitsland was in 2014 nooit wereldkampioen geworden zonder zijn gouden handschoenen. De handen van de gouden doelman, die zoveel meer doet dan alleen maar zijn netten schoon houden, zijn ondertussen een diamant waard! Het zijn zij die hun takenpakket overstijgen, die de wereld doen draaien …

Ik ben er zeker van dat Neuer ook een vrije trap prinsheerlijk in de kruising kan krullen

En Neuer doet nog zoveel meer, want door hem wordt een positie die op de pleintjes meestal wordt ingevuld door de traagste en minst atletische jongen plotseling erg cool! Zijn tackles zijn even scherp en precies als die van de beste verdedigers. Zijn passes en spelinzicht doen de bewering dat doelmannen niet kunnen voetballen serieus verbleken.

En ik ben er nog nooit getuige van geweest, maar ik ben er zeker van dat Neuer ook een vrije trap prinsheerlijk in de kruising kan krullen! Zowel Duitsland, als Bayern München kan zijn prooi hoog vastzetten, bij de keel vastgrijpen en koelbloedig afmaken door hun doelman die hen een tornado in de zeilen geeft.

Neuer is niet alleen een slot op zijn eigen doel(gebied), maar op bijna een half speelveld. Een briesend beest van 1m93 en 92 kg dat razendsnel op je komt afgestormd, dat ontneemt een aanvaller elke aandacht voor de gapende doelmond!

Een 1-1 tegen Neuer, daar zit je als aanvaller echt niet op te hopen

Gonzalo Higuain, die op het wereldkampioenschap in Brazilië onzacht in aanraking kwam met de knie van Neuer, zei nadien in een interview het volgende: ‘Hij is de beste ter wereld, daar bestaat geen twijfel over. Een 1-1 tegen Neuer, daar zit je als aanvaller echt niet op te hopen. Hij is zo snel en fysiek oersterk dat het haast een tank is die op je afkomt! Zijn reddingen in de eerste minuut zijn even briljant als die in blessuretijd.’

En net dat is misschien de grote sterkte van Neuer: zijn focus. Bij de nationale ploeg en bij Bayern wordt hij natuurlijk omringd door toppers, maar als zij het even laten zakken, is Neuer er als de kippen bij om ze scherp te houden. Geloof me vrij: er zijn al genoeg kinderen die Ronaldo of Messi willen zijn … Geef ze zo snel mogelijk Manuel Neuer!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties