Voetbalimperiums in het moderne voetbal: de familie Pozzo

Pieter De Clerck
| 0 reacties
Voetbalimperiums in het moderne voetbal: de familie Pozzo
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Steeds meer voetbalclubs krijgen het moeilijk om te weerstaan aan het grote geld. Binnen- en buitenlandse investeerders staan te zwaaien met bakken vol geld om ze over te nemen. In deze reeks belichten we drie eigenaars die aan elke vinger een club hebben.

Een van de meest in het oog springende clubeigenaars in het Europees voetbal is de Italiaanse familie Pozzo. De totale waarde van al hun spelers wordt geschat op 675 miljoen euro. In 1986 kocht Giampaolo Pozzo de subtopper Udinese op, vanaf dat moment begon hij te bouwen aan zijn voetbalimperium

UDINESE

Dit is de eerste club die de familie in handen kreeg en ze blijft tot op vandaag haar vlaggenschip. Toen Pozzo nog geen eigenaar was van andere clubs, had Udinese soms honderd spelers onder contract. Het grootste deel daarvan werd uitgeleend en de absolute parels pikte Pozzo er zelf uit. De uitverkorenen kregen een plaatsje bij de subtopper van de Serie A of werden verkocht voor veel geld.

Vandaag werken de Pozzo’s nog steeds volgens hetzelfde principe. Veruit de meest ronkende naam die zo ooit door Udinese werd opgepikt is Alexis Sánchez. De Italianen gingen de speler halen in Zuid-Amerika. Twee miljoen euro betaalden ze toen. Enkele jaren later telde Barcelona 36 miljoen neer voor Sanchez. Lucratieve deal!

GRANADA CF

De tweede club waarvan Pozzo zich eigenaar mocht noemen was Granada FC en dat sinds 2009. Toen de Spaanse club net in Italiaanse handen was, was het heel duidelijk dat haar baas ook eigenaar was van Udinese.

Veel spelers kwamen over van Udinese. Eén daarvan was bijvoorbeeld rechtsback Allan Nyom. Udinese verhuurde hem zes jaar lang aan Granada. En toen Giampaolo Pozzo ook Watford tot zijn eigendom mocht rekenen trok de verdediger naar… Watford.

WATFORD

De kersverse Premier League-club werd in 2012 overgenomen door Pozzo senior. Hij ging er echter niet zelf aan het roer staan. Zijn zoon, Gino Pozzo, leidt de club. Enkele jaren geleden was de Italiaanse invloed er enorm. Zo waren in het seizoen 2013-2014 niet enkel de coach, maar ook vijf spelers van Italiaanse afkomst.

Daarbovenop kwamen nog eens zes voetballers uit het Udinese-netwerk. Onder hen bijvoorbeeld Almen Abdi die vandaag nog steeds uitkomt voor Watford.Tegenwoordig valt het goed mee met de Italiaanse invloed. De club van Obbi Oulare telt maar een Italiaan in de rangen: doelman Rene Gilmartin.

Toen de Pozzo’s aankwamen in Engeland, gooiden ze meteen het voltallige scouting-team van Watford buiten. Niet iedereen binnen en rond de club begreep die zet. Maat het moet gezegd: Enkele jaren en investeringen later, speelt Watford in de Premier League en het ziet er naar uit dat ze dat volgend seizoen ook zullen doen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties