EK-weetje van de dag Worden Emile Mpenza en Jan Ceulemans van de tabellen geveegd?

Maarten Pottie
Worden Emile Mpenza en Jan Ceulemans van de tabellen geveegd?

Het is bijna 16 jaar geleden, maar België mag nog eens een wedstrijd spelen op een Europees kampioenschap. Onze laatste wedstrijd was een 2-0-verliespartij tegen Turkije op 19 juni 2000 in eigen land. Het is echter nog langer geleden dat een Belg scoorde.

België maakte maar twee doelpunten tijdens Euro 2000, beide tegen Zweden (2-1). Bart Goor scoorde in 43ste minuut en Emile Mpenza na 46 minuten. Dat maakt van Emile Mpenza voorlopig de laatste Belgische doelpuntenmaker op een Europees kampioenschap. Wij hopen op een opvolger tegen Italië.

Eerste doelpunt

Op het Europees kampioenschap van 1972, dat ook in België plaats vond, waren de Rode Duivels er voor het eerst bij. Toen werd het gastland nog gekozen uit de gekwalificeerde landen, België had de deelname dus wel degelijk verdiend. België pakte brons na een 1-2-overwinning in de troostfinale tegen Hongarije, Raoul Lambert en Paul Van Himst scoorden.

Maar het eerste doelpunt kwam er vroeger, België verloor met 1-2 van de latere winnaar, West-Duitsland. Odilon Polleunis scoorde de eerredder na 83 minuten en maakte op 14 juni 1972 de eerste Belgische EK-goal. Beelden van die wedstrijd kan u hier bekijken, met het Belgische doelpunt na 2 minuten. Lon was toen spits bij Sint-Truiden. Hij was de Gouden Schoen van 1968, de enige die STVV ooit gehad heeft.

Topschutter

België neemt dit jaar deel aan zijn vijfde EK, en als de Rode Duivels naar hun volle vermogen spelen zal er mogelijk ook een ander doelpuntenrecord gebroken worden. Voorlopig is Jan Ceulemans de beste Belgische spits op de Europese kampioenschappen, hij scoorde een keer in 1980 en een keer 1984, genoeg voor het Belgisch record. In het totaal scoorden twaalf Belgen tot nu toe dertien keer.