Wat hadden de Rode Duivels onder deze topcoach in wording niet kunnen presteren? "Je moet er ook de spelers voor hebben"

Wat hadden de Rode Duivels onder deze topcoach in wording niet kunnen presteren? "Je moet er ook de spelers voor hebben"
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Wie is er nu de grootste ster van Wales? Gareth Bale? Of zou het toch Chris Coleman zijn? Wij neigen vooral naar het tweede. De Welshe bondscoach toonde tegen België al dat hij een tactisch vernuft heeft dat het gemiddelde ver overstijgt.

Bovendien merk je dat als Coleman praat de intelligentie ervan af spat. De voormalige verdediger is nooit uit zijn lood te slaan, wordt niet boos bij vragen die hem niet aanstaan en reageert altijd sereen. 'A gentleman say'! Net in het pak, maar altijd met een plan in de mouw. En het gaat nooit over hem: "Het team heeft dit gedaan".

Een ideale bondscoach om het kort te omschrijven. Dat vonden de collega's van HLN ook en ze vroegen hem op zijn persconferentie dan ook of hij geen zin zou hebben om de Rode Duivels te trainen na alle lof die hij kreeg van de Belgische spelers omwille van zijn tactiek tegen hen.

De Belgen zijn wijs

"De Belgen zijn wijs", probeerde Coleman het van zich af te lachen. Maar ook deze vraag beantwoordde hij met lof voor zijn eigen team. "Je bent enkel zo goed als de spelers die je hebt. Als je de spelers niet hebt om je ideeën aan over te brengen, dan gebeurt er niets. 'It's all about the team'. Maar om te antwoorden: dat is nu niet aan de orde."

Coleman heeft van zijn groep met veel minder talent dan België een groep gesmeed die amper te breken is. "We krijgen tijdens dit toernooi veel lof om de mentaliteit die we tonen. Maar die mentaliteit is er al langer, die komt uit de donkere dagen die we gekend hebben. Dit is niet van vandaag op morgen gebeurd."

Maar de dingen die Coleman op een veld laat gebeuren, blijven niet onopgemerkt. Zijn vier op een rij bij stilstaande fases, het systeem gestoeld op het Italiaans model, maar toch helemaal anders, zijn plan om Bale een heel andere rol te geven waarin hij minder beslissend is, maar wel ruimte maakt voor de rest... In zijn filosofie is er geen plaats voor 'ik'.

Je kan je ploeg niet gewoon het veld opsmijten. Je moet een formatie hebben en een structuur

Chris Coleman

"Kijk, als je iemand hebt zoals Gareth, die een uitstekende werkmentaliteit heeft, trekt de rest zich daaraan op. Dat ik mijn rol daarin heb? Ja, ook wel. Het zijn goeie spelers, maar je kan ze niet ze niet gewoon het veld opsmijten. Je moet een formatie hebben en een structuur."

"En het systeem dat wij spelen, hadden ze nog nooit gespeeld. Maar ik dacht dat dit het beste ging zijn voor de spelers die we hebben. Je hebt mensen met goeie mentaliteit nodig. Ze willen beter worden. En je moet resultaten halen, want anders werkt het ook niet met zo'n groep."

Een topcoach in wording. Zou het er met hem anders hebben uitgezien voor België? Wie weet... Coleman heeft veel aan zichzelf gewerkt en is niet beschaamd toe te geven dat hij faalde in het verleden. "Ik heb gefaald bij Coventry. Daarna heb ik een jaar geen job gehad tot Alex Ferguson me aanraadde om het eerste te pakken wat er langs kwam."

"Ik ging naar de tweede Griekse klasse en dat was de beste beslissing van mijn leven. Ik leerde er veel. Spijtig genoeg wist ik niet dat ik gratis ging werken, want ik werd nooit betaald", sloot hij af met een kwinkslag.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties