België-Spanje: Leo met de ogen dicht en flitsende Vanden Borre met 'Zidanneke'

België-Spanje: Leo met de ogen dicht en flitsende Vanden Borre met 'Zidanneke'

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De Rode Duivels spelen voor de 23ste keer in de geschiedenis een officiële interland tegen Spanje. Wij selecteerden enkele pijnlijke, maar ook memorabele edities uit het verleden.

Op de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen stonden de nationale teams van België en Spanje voor het eerst tegenover elkaar. De Rode Duivels klopten Spanje toen met 3-1 in de kwartinale en zouden uiteindelijk een gouden medaille veroveren.

Sindsdien speelden de Belgen nog 21 keer tegen de Spanjaarden, de laatste keer in september 2009. Spanje won 11 ontmoetingen, 5 keer wonnen de Belgen, 6 keer eindigde de wedstrijd onbeslist.

Spanje - België 5-0 (06/09/2009)

De grootste nederlaag (0-5 in 1957) werd in 2009 onder interim-coach Frank Vercauteren geëvenaard in La Coruna (5-0). David Silva en David Villa scoorden toen elk twee keer. Ene Jean-François Gillet stopte een strafschop.

België - Spanje 1-2 (15/10/2008)

De heenwedstrijd in diezelfde WK-kwalificatiecampagne stond lang gekend als de beste interland van de Rode Duivels in jaren. Anthony Vanden Borre toverde een 'Zidanneke' uit zijn sloffen en speelde de wedstrijd van zijn leven.

De winning goal van Marouane Fellaini werd onterecht afgekeurd. Spanje won de wedstrijd in de laatste minuut: 1-2.

Spanje - België 1-1 (29/03/1995)

De laatste keer dat de Rode Duivels niet verloren van Spanje is al meer dan 20 jaar geleden. In de kwalficatiecampagne voor het EK '96 kwamen de Belgen met een puntje terug uit Sevilla. Marc Degryse maakte toen het Belgische doelpunt.

In de heenwedstrijd werd drie maanden eerder wel met 1-4 verloren van Spanje. België eindigde derde na Spanje en Denemarken en kon zich niet kwalificeren voor het EK in Engeland.

De laatste 11 Belgen die niet van Spanje verloren. Herken jij ze allemaal?

 

Spanje - België 1-1 (4-5 na penalty's) (22/06/1986)

"Voilà! Voila! Ze stormen ernaartoe." Rik De Saedeleer na de beslissende penalty tegen Spanje in '86. Leo Van Der Elst trapte de Rode Duivels naar de halve finale, nog altijd het beste resultaat ooit op een WK. En ook nog steeds de laatste Belgische overwinning tegen Spanje.

Van Der Elst vertelde jaren later dat hij zijn legendarische penalty met de ogen dicht trapte. Hij toerde enkele jaren geleden met VRT-sportjournalist Ruben Van Gucht langs de Vlaamse theaterzalen met een voorstelling over het WK '86 getiteld 'Met de ogen dicht'.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties