Misnoegde fans van concurrentie klagen over zogenaamde "cadeaupenalty's" Club Brugge, maar hebben ze ook gelijk?

Glenn Bogaert
| 26 reacties

Volg Club Brugge nu via WhatsApp!

9 op 9! Club Brugge heeft dit seizoen nog geen strafschop onbenut gelaten. Jelle Vossen nam er al vijf voor zijn rekening en ook kapitein Ruud Vormer vlamde er al vier binnen. Bij fans van rivaliserende teams zorgen de penalty's van blauw-zwart echter voor enig ongenoegen. Maar is dat wel terecht?

"No penalty, no glory" en "Weer een dikke cadeau van de ref", het waren maar enkele van de misnoegde reacties die dinsdag op Twitter de revue passeerden. Dat blauw-zwart ook tegen Moeskroen een penalty mocht omzetten, schoot bij heel wat fans van de concurrentie in het verkeerde keelgat. Niet voor het eerst dit seizoen trouwens, maar hebben die kritische geesten ook gelijk? Wij nemen de negen strafschoppen van Club onder de loep.

Penalty 1: Club Brugge-Eupen (3-1), omgezet door Jelle Vossen
In de eerste thuismatch van het seizoen tegen Eupen komt Club op achterstand via Diagné, maar op het halfuur kegelt een onbesuisde Moussa Wagué de aalvlugge Emmanuel Dennis omver, links van de kleine rechthoek. Scheidsrechter Boucaut twijfelt geen seconde en legt de bal op de stip. Een terechte beslissing, Jelle Vossen knalt de elfmeter laag en beheerst binnen: 1-1.

Penalty 2: Zulte Waregem-Club Brugge (1-2), omgezet door Jelle Vossen
Bij een 0-1 voorsprong aan de Gaverbeek - met dank aan de flitsend gestarte Dennis - krijgt Club vroeg in de tweede helft een penalty. Timothy Derijck ziet hoe Hans Vanaken op een corner uitpakt met een gevaarlijke kopbal en steekt wel erg flagrant zijn arm in de lucht om de doelpoging te verhinderen. Opzichtiger kan niet en Visser legt de bal terecht op de stip. Vossen scoort de 0-2.

Penalty 3: KV Kortrijk-Club Brugge (1-2), omgezet door Jelle Vossen
In de tweede West-Vlaamse derby van het seizoen mag Club al vroeg de score openen via een strafschop. Jelle Vossen wil de bal op een corner in de verste hoek leggen, maar ziet zijn poging afgeweerd door Kumordzi. Die raakt de bal overduidelijk met de hand, ref Delferière staat uitstekend opgesteld kan niet anders dan een penalty toekennen. Jelle Vossen knalt zijn derde elfmeter binnen.

Penalty 4: Club Brugge-STVV (4-1), omgezet door Jelle Vossen
2-1 staat het in het voordeel van blauw-zwart wanneer Ruud Vormer in de zestien neergaat na een interventie van doelman Pirard. Ref Van Driessche legt de bal op de stip, maar gaat voor de zekerheid toch even naar de beelden kijken. Hij blijft bij zijn mening, de herhalingen vanuit verschillende oogpunten wijzen amper uit of hij het bij het rechte eind heeft. Vossen tekent in ieder geval voor de 3-1.

Penalty 5: Eupen-Club Brugge (2-2), omgezet door Ruud Vormer
Een dramatische avond in de Oostkantons voor Club, dat in extremis toch nog een puntje mee naar huis neemt. Lotiès trapt met zijn voet hoog in de lucht Emmanuel Dennis nogal wilde tegen de borstkas. Ref Visser krijgt assistentie van de attente videoref en zo krijgt de leider dé kans om vanaf het penaltypunt de gelijkmaker te scoren. Ruud Vormer neemt zijn verantwoordelijkheid en jaagt de 2-2 tegen de touwen.

Penalty's 6+7: Club Brugge-Anderlecht (5-0), omgezet door Vormer en Vossen
De historische slachtpartij in Jan Breydel is er eentje die mee gestalte krijgt door twee strafschoppen. Diaby - op dat moment al auteur van twee goals - voelt tien minuten na rust Obradovic in zijn rug en gaat neer. Het contact is misschien licht, maar er is wel degelijk contact. Delferière aarzelt niet en Vormer zorgt voor de geruststellende 3-0.

Na een voorafgaande fout van Kara op Diaby aan de rand van de zestien, versiert ook Vanaken nog een penalty. De spelmaker wil Boeckx omspelen, maar gaat al struikelend tegen de grond. Het is niet helemaal duidelijk of de RSCA-doelman hem echt raakt. In de fase die volgt scoort Ruud Vormer nog, maar we krijgen toch een elfmeter. Een kolfje naar de hand van invaller Jelle Vossen: 4-0.

Penalty 8: KV Mechelen-Club Brugge (0-3), omgezet door Ruud Vormer
Achter de Kazerne mag de niet te stoppen Brugse trein van Ivan Leko halfweg de eerste helft penalty nummer acht omzetten. De robuuste verdediger Cocalic verkoopt de behendige Diaby een stevige beuk in de rug. Strafschop, geen twijfel mogelijk. Ruud Vormer twijfelt niet en ramt de 0-1 staalhard in de bovenhoek. Bij Mechelen geven ze achteraf zonder verpinken toe dat het penalty was.

Penalty 9: Club Brugge-Moeskroen (4-2), omgezet door Ruud Vormer
Na een barslechte eerste helft steken de Bruggelingen na rust een flink tandje bij in de kerstmatch tegen Moeskroen. Eerst zorgt Limbombe voor de gelijkmaker en daarna eist De Medina een hoofdrol op. De bezoekende verdediger heeft zijn twee handen nodig om Diaby af te stoppen en ref Visser is onverbiddelijk: penalty en rood. Ruud Vormer klaart de klus opnieuw feilloos: 2-1, Club erop en erover.

Conclusie: 7 op 9 helder, 2 discutabele fases

Moraal van het verhaal: over 7 van de 9 fases valt amper te discussiëren, de arbitrage nam telkens de juiste beslissing of er viel op zijn minst iets te zeggen voor het gevelde oordeel. 2 fases zijn voor discussie vatbaar, met name de penalty thuis tegen STVV en die tweede elfmeter tegen Anderlecht. Echter, ook in die specifieke gevallen kan je de scheidsrechter weinig verwijten. Zelfs diverse herhalingen brengen weinig tot geen duidelijkheid. Uiteraard horen en lezen wij graag ook uw mening!