Analyse Out: trainer, spelmaker, kapitein. Dus hoe blijft Waasland-Beveren zo ongestoord presteren?

Yannick Lambrecht
Yannick Lambrecht
| 14 reacties
 Out: trainer, spelmaker, kapitein. Dus hoe blijft Waasland-Beveren zo ongestoord presteren?

Succes heeft ook zijn nadelen. Dat heeft Waasland-Beveren als geen ander moeten ondervinden met het vertrek van opeenvolgend trainer Philippe Clement, kapitein Ibrahima Seck en spelmaker Ryota Morioka. En toch blijft dit een ploeg voor play-off 1.

Zou een Waasland-Beveren met drie geamputeerde ledematen nog steeds hetzelfde voetbal kunnen brengen? Tegen Antwerp (1-2 winst) bewezen ze van wel en Thelin verwoordde het achteraf nog het best. "Als iemand vertrekt, ligt dat meteen in het verleden. We staan daar niet bij stil. De coach vertrok, de kapitein vertrok, de spelmaker vertrok, maar wij zijn hier nog steeds en wij moeten de klus klaren."

Trainers uit Brugge

Sven Vermant riep door zijn gebrek aan ervaring vraagtekens op, maar of dat echt nodig was? Clement was tenslotte ook 'maar' assistent bij Club Brugge.

Hij kwam aan bij een ploeg waar het vertrouwen na een minder jaareinde en het vertrek van de succescoach een beetje gezakt was. Maar in sneltempo kreeg hij iedereen weer op één lijn. In plaats van alles van tafel te gooien, nam hij de fundamenten en nu bouwt hij daar geleidelijk aan zijn eigen ideeën op. En wat blijkt? Het werkt, want met een knappe 8 op 12 tegen lastige tegenstanders heeft Vermant nog steeds niet verloren.

Flexibel als een elastiekje

Een gigantisch voordeel, zeker met het vertrek van twee cruciale middenvelders, is dat weinig spelers echt vastgeplakt zijn aan een bepaalde positie. Enkele voorbeelden:

Tegen Zulte Waregem speelde Ryan Mmaee voor het eerst in zijn carrière op de rechterflank. Hij voldeed niet zomaar zijn taak, hij was zelfs de beste man bij de thuisploeg. Op Antwerp speelde hij dan weer ergens tussen tien en negen, en opnieuw deed hij dat piekfijn.

Jur Schryvers, normaal rechtsback en vaak op de bank, speelde drie opeenvolgende matchen als verdedigende middenvelder en deed dat met verve. Vermant wist al dat hij dat aankon van hun periode in Brugge. De enige reden dat hij daar de vorige match niet stond, is een onfortuinlijke blessure. Maar dat was dan wel de ideale kans voor nieuwkomer Rachid Aït-Atmane om zich te tonen.

En dan de flanken: Laurent Jans en Erdin Demir moeten wel acht longen hebben als je ziet hoe zij week op week de volledige flank afsnellen. Allebei hun verdedigende taken uitvoeren en aanvallend gevaar brengen, perfect in evenwicht.

Trefzeker als (g)een ander

Toegegeven, verdedigend zit het niet altijd even snor, maar dat wordt opgeheven door de op één na beste aanval van de Jupiler Pro League (46 goals, enkel Club Brugge doet beter). 'Winnen is meer scoren dan de tegenstander.' Een motto dat zo op de geel-blauwe truitjes past.

De grootste doelpuntenproductie kwam van Morioka (7 goals, 11 assists), maar ook zonder de draaischijf kan het gevaar blijven komen. In de spits staat nog altijd Gouden Stier Thelin, vanop de flanken zit je met dubbele dreiging en de 'bankzitters' hebben al bewezen dat zij er staan waar nodig.

Het grootste doel

Ze staan nu zevende en wat zou dat een jammere eindstand zijn. Net naast de prijzen. Want supporter, tegenstander of neutrale toeschouwer, je kan moeilijk ontkennen dat Waasland-Beveren tegenwoordig één van de aantrekkelijkste ploegen is om naar te kijken. Niet dat de bovenste zes het níet verdienen, maar na zo'n seizoen verdient deze ploeg zeker zijn plaats in play-off 1.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties