Reactie vanuit de Brugse supportersclub: "Elke Club-supporter een racist noemen, is ook discriminatie"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 55 reacties
Reactie vanuit de Brugse supportersclub: "Elke Club-supporter een racist noemen, is ook discriminatie"

Nadat racistische geluiden te horen waren tijdens Club-Charleroi, reageerde Club Brugge door No Racism toe te voegen aan de gekende leuze. Toch ging het volgens Standard-spelers ook tegen hen mis. Daarvoor moet Club wellicht boeten, maar wat denken de supporters van Club zelf over de zaak?

We legden ons oor te luister bij Frederik Van Eenoo, voorzitter van supportersclub The Locals 78 uit Brugge. "Racisme hoort niet, niet in het stadion en niet in onze maatschappij", benadrukt hij.

"Als ik een supporter naast me oerwoudgeluiden zou horen maken, zou ik hem daarop aanspreken." Toch wil hij nuanceren. "Ik vind dat hetgeen er tegen Standard gebeurd is, enorm opgeklopt wordt."

"Als er iets geroepen wordt, krijgt het al snel de stempel 'racisme'. Zoals die gezangen over de 'joden', de geuzennaam van Anderlecht. Als je staat te supporteren voor je club, is de tegenstander de vijand. Élke speler van de tegenstander. Dan roepen mensen soms al iets waar ze misschien spijt van hebben, of in een normale situatie nooit zouden uitspreken."

Als mijn buurman door het rood rijdt, moet ik ook geen boete betalen

-Frederik Van Eenoo

Één van de mogelijke straffen bij herhaaldelijke inbreuken, is een wedstrijd achter gesloten deuren. "Daar zou ik dan zelf tegenin gaan. Op dat moment discrimineer je mij, want dan beschouw je het hele publiek als racisten. Als mijn buurman door het rood rijdt, moet ik toch ook geen boete betalen?" Hij stelt andere opties voor.

"Die geroepen komen het vaakst uit tribune 3. Als de spelers met een andere origine van Club sámen met die van de tegenstander voor die tribune staan met een spandoek, zal dat een groter effect hebben. Zo zou je ook Wesley en Diaby flyers kunnen laten uitdelen. Want als je de spelers van de tegenstander uitscheldt omwille van hun huidskleur, raak je hen ook."

De banaan

Afsluiten doet hij met een beeld uit het buitenland. "Het is al vaker gebeurd dat men bananen gooit, een beeld dat me altijd bijblijft, is die speler die de banaan neemt, pelt en opeet (Dani Alves, nvdr.). Dan staan die supporters voor schut. Humor kan veel oplossen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties