Het wonderlijke verhaal van Ivan Perisic: van huurling bij het bescheiden Roeselare tot grote WK-held van Kroatië

Glenn Bogaert
Glenn Bogaert
| 0 reacties
Het wonderlijke verhaal van Ivan Perisic: van huurling bij het bescheiden Roeselare tot grote WK-held van Kroatië
Foto: © photonews

Hoeveel fans van Club Brugge en bij uitbreiding volgers van het Belgische voetbal zouden gisteren een vreugdesprongetje gemaakt hebben na de gelijkmaker van Kroatië tegen Engeland? Auteur van die belangrijke goal was immers ene Ivan Perisic, een man die destijds doorbraak in onze competitie.

Het was begin 2009 dat ons land voor het eerst kennismaakte met het Kroatische toptalent. Perisic werd door zijn toenmalige Franse club Sochaux uitgeleend aan KSV Roeselare. Hij kreef een half jaar de tijd om zijn kunstjes te tonen en of hij dat deed! Op Schiervelde groeide hij al snel uit tot een echte attractie. In 20 matchen scoorde hij 8 keer en gaf hij 2 assists. De topclubs stonden toen al nadrukkelijk voor hem in de rij, maar het nog ruwe goudklompje Perisic werd door Luc Devroe naar Club Brugge gehaald. Een gouden zet want in Jan Breydel brak de polyvalente aanvaller helemaal door. In zijn eerste blauw-zwart seizoen scoorde het jeugdproduct van Hajduk Split al meteen 13 keer in 43 matchen én hij leverde ook nog eens 13 assists af. Wat een binnenkomer.Het seizoen daarop deed hij nóg beter: 22 treffers en 10 assists in 46 matchen. Ivan Perisic kroonde zich prompt tot topschutter én werd zelfs verkozen tot 'Profvoetballer van het Jaar'. Eind januari van dat wonderjaar 2011 werd hij ook al een allereerste keer opgeroepen voor de nationale ploeg van Kroatië. Een toptransfer leek onafwendbaar en hij verkaste voor 5,5 miljoen euro naar Borussia Dortmund. Zijn beginperiode in Duitsland was er eentje met ups en downs. In zijn eerste seizoen bij de Duitse kampioen Dortmund had hij nog een mooie aandeel in de tweede landstitel op rij, maar in het tweede seizoen verdween hij naar het achterplan. Perisic koos eieren voor zijn geld en trok begin 2013 voor 8 miljoen euro naar VfL Wolfsburg.

Zijn eerste halve seizoen bij de groen-witten viel nog deels in het water door een knieblessure, maar in de twee seizoenen die volgden, bewees de ex-Bruggeling zijn grote waarde voor de Volkswagenclub. 11 goals en 7 assists in 38 matchen (2013/2014) en 7 goals en 9 assists in 35 matchen (2014/2015). Een nieuwe stap hogerop drong zich dan ook op en het was het Italiaanse Inter dat Ivan Perisic wist te charmeren met een contract voor maar liefst vijf seizoenen. De nieuwe club van Radja Nainggolan had 19 miljoen euro veil voor de Kroatische (flank)aanvaller. Intussen heeft hij drie jaar Milaan achter de rug en met succes: in de Serie A zit hij intussen aan 29 goals en 27 assists in 107 competitiematchen. En ook zijn bilan bij de nationale ploeg oogt intussen bijzonder mooi met 20 doelpunten in 72 interlands. Op het WK van 2014 in Brazilië trof hij twee keer raak en ook in Rusland heeft hij er twee in het mandje liggen. En de belangrijkste is met vlag en wimpel natuurlijk die van gisteravond tegen Engeland. Een pareltje van een gelijkmaker die Kroatië op weg zette naar een historische finale tegen Frankrijk. Maakt hij zich komende zondag in Moskou helemaal onsterfelijk? 


Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties