ANALYSE: Krachtmeting tussen 2 revelaties: Antwerp en STVV

Mathias Vranckx
| 3 reacties
ANALYSE: Krachtmeting tussen 2 revelaties: Antwerp en STVV
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Royal Antwerp FC tegen Sint-Truidense Voetbalvereniging. Zelden zien we een slechte match als we deze teams tegenover elkaar zetten. Aan de basis van hun respectievelijke tweede en vijfde plaats ligt een top transferbeleid. Wij leggen de sterke punten van beide clubs nu naast elkaar.

Sterke punten Antwerp:

1) Timing sluwe vos D'Onofrio:

Je moet Luciano D'Onofrio niet leren hoe hij de juiste spelers moet aantrekken. Dat leerde hij al vlug bij Standard. Nu is hij een ervaren rot in het vak. De spelers waarover we spreken zijn in de eerste plaats Lior Refaelov en Dieumerci Mbokani. Elke voetbalsupporter weet intussen dat een profvoetballer op het einde van zijn contract een pak goedkoper is. Zo hapte D'Onofrio op het uitgelezen moment toe voor Refaelov en Mbokani, twee spelers met bakken ervaring.

De sportief directeur had dan nog het geluk, al dwing je dat ook af, dat zij onmiddellijk op hoog niveau begonnen te presteren. Mbokani zit aan drie doelpunten en zes assists in tien wedstrijden. Zijn Israëlische ploegmaat aan vier goals en twee assists. Deze maken een groot verschil voor The Great Old. Hun aanwezigheid heeft er zelfs voor gezorgd dat een ancien als Hairemans al een hele tijd op de bank verzeild is geraakt. 

2) Koning van de clean-sheets: 

De ervaring waar we het zonet al over hadden, die heeft ook de eerste keeper van de Antwerpenaren in overvloed. Sinan Bolat was in een ver verleden Turks international en kent onze competitie vanbinnen en vanbuiten. Hij heeft een verleden bij topclubs als Standard en Club Brugge en hield deze jaargang al acht keer zijn netten schoon. Daarmee is hij de leider in de clean sheet-ranking. Een meer dan betrouwbaar sluitstuk. 

3) Kolonel Bölöni:

Hij mag zich dan af en toe als een rare snuiter gedragen in interviews tegenover de pers, toch heeft de Roemeense coach van Antwerp het beproefde succesrecept gevonden. Het principe van streng, maar rechtvaardig is zeker van toepassing op hem. Getuige het incident Van Damme begin dit seizoen. De Antwerp-trainer krijgt zelf een wilde bastaard met hopen aanzien als Jelle Van Damme kalm.

De ex-Standardspeler had op 28 juli een nogal ongelukkige Instagram-post aan Bölöni gericht. "Stilte is het beste antwoord op een gek". Bölöni gaf Van Damme op zijn beurt lik van stuk. "Ik zie hem ooit terugkomen als een speler die het de tegenstander even moeilijk kan maken als hij het mij vroeger moeilijk maakte". Nu is alles weer koek en ei tussen de twee.

De Roemeen wist Van Damme na diens excuses weer te motiveren en de voormalige speler van LA Galaxy staat nu al een hele tijd weer fier in de basis. Zijn grove tackles heeft hij nog niet afgeleerd, maar ook dat hoort bij het voetbal. 

Sterke punten STVV: 

1) Twelve points go to: Japan!

We kunnen er moeilijk omheen, de Japanse overname van DMM.com op Stayen. 99 procent van de supporters had geen goed oog in het feit dat er een paar Aziaten de plak kwamen zwaaien in 't Haspengouw, maar achteraf moet en zal honderd procent van de Truienaren toegeven dat het halen van Endo, Tomiyasu en vooral Kamada een groot succes was.

Of ze nu play-off 1 halen of niet, maakt in principe niet uit. In de wandelgangen hoor je bij zowel spelers als club-insiders dat de ploeg sterker is dan vorig jaar. Het geloof om play-off 1 te halen is er meer dan ooit.

2) Geel-blauwe muur:

We vernoemden Tomiyasu al. De twintig-jarige Japanner is een groot talent, maar is vooral zeer complementair met Teixeira, meer dan Kotysch vorig seizoen. Maar we durven Kenny Steppe wel eens te vergeten. Want daar staat wel degelijk een andere doelman dan vorig jaar in de kooi van de Kanaries. Niemand kraait nog naar Lucas Pirard, terwijl hij ook een goede goalie is. 

Alleen is Pirard in tegenstelling tot Steppe niet echt een voetballer. Pirard kegelde al eens een bal in de tribune terwijl hij wou uitvoetballen. Dat gebeurt bij zijn concurrent in de goal niet. Steppe heeft van die zaalvoetbalvoetjes en probeert steeds de voetballende oplossing te vinden. Bovendien zijn zijn reflexen beter en is hij sneller laag bij de grond. Ook qua ervaring overklast hij zijn Luikse teamgenoot. 

3) Geheime wapen van Brys:

Dat zijn er eigenlijk twee. We spraken al over de ingestudeerde vrije trappen van assistenten Charaï en Verbist, maar Brys heeft zelf ook een knappe input. Zo slaagt hij er bijna altijd in om de juiste wissels door te voeren.

Een kleine maand geleden kon STVV thuis Zulte Waregem moeilijk ontwrichten. Bij rust bracht Brys Alexis De Sart en even later Elton Acolatse in de ploeg. Beiden waren zo goed als direct beslissend. De Sart gaf de assist voor de 1-1, terwijl Acolatse vijf minuten voor tijd de winning goal binnenramde. 

Zo staat er dus veel op het spel in Antwerp - STVV. Mits een overwinning van de Kanaries, naderen ze tot op twee puntjes van "de ploeg van 't Stad". Op basis van de afgelopen confrontaties, heeft Sint-Truiden een licht voordeel. In het seizoen 2017-2018 pakte STVV o.l.v. Jonas De Roeck vier op zes in Antwerp (reguliere competitie en play-off II, nvdr.). Zien wat het wordt zaterdag op de Bosuil. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties