Terugblik: Cyprus is niet opgewassen tegen (Rode) duivelse muur

Simon Wauters

België en Cyprus nemen het zondagavond tegen elkaar op in hun tweede wedstrijd in de strijd om het EK van 2020. Beide teams kennen elkaar behoorlijk goed. Ze speelden in het recente verleden vier keer tegen elkaar.

Zowel in de kwalificatiecampagne voor het EK 2016 als die voor het WK 2018 zaten Belgiê en Cyprus in dezelfde groep. De Rode Duivels wonnen elk duel, Cyprus wist niet één keer te scoren.

28 maart 2015: België – Cyprus: 5-0

België is met vijf op negen niet schitterend begonnen aan de kwalificatiecampagne voor het EK van 2016. Tegen Cyprus hebben ze in eigen huis iets recht te zetten. En dat doen ze ook.

Marouane Fellaini brengt België na twintig minuten op voorsprong. Een kwartier later verdubbelt Christian Benteke de score.

Na 66 minuten maakt Fellaini er met zijn tweede van de avond 3-0 van en één minuut later doet Eden Hazard helemaal de boeken toe. Michy Batshuayi steekt het mes tien minuten voor tijd nog wat dieper in de Cypriotische wonde. 5-0 is de eindstand

6 september 2015: Cyprus – België: 0-1

Zes maand later doen de duivels het in Cyprus heel wat zuiniger. Eden Hazard scoorde vijf minuten voor affluiten het enige doelpunt uit de partij op aangeven van Dries Mertens.

De Belgen zullen zich uiteindelijk een maand later plaatsen voor het EK door met 1-4 te gaan winnen in Andorra.

6 september 2016: Cyprus – België: 0-3

Exact één jaar na hun vorige ontmoeting trekken de Belgen opnieuw naar Cyprus. Ditmaal trakteren ze de fans op iets meer doelpunten.

Romelu Lukaku opent na dertien minute de score. Op het uur maakte hij er 0-2 van. Tien minuten voor tijd zet Yannick Carrasco de 0-3 eindscore op het bord.

10 oktober 2017: België – Cyprus: 4-0

Het laatste duel tussen België en Cyprus vond bijna anderhalf jaar geleden plaats. Opnieuw wonnen de Rode Duivels eenvoudig.

Eden Hazard brengt België al na twaalf minute op voorsprong. Nadien blijven de Cyprioten lang overeind, maar kort na de rust verdubbelt Thorgan Hazard de voorsprong. Opnieuw Eden en Romelu Lukaku zorgen uiteindelijk voor de droge 4-0.

Twaalf op twaalf. Dertien gemaakte doelpunten en nul geïncasseerd. In Cyprus zullen ze toch niet al te gerust zijn in de komst van de Belgen. Elke wedstrijd moet natuurlijk gespeeld worden, maar het recente verleden spreekt alleszins in het voordeel van de Belgen.