Het debuut van Vanaken en Tielemans, de kanonstart van Mujangi-Bia en feest op Den Dreef: de opvallendste openingswedstrijden van de JPL

Simon Wauters

Racing Genk trapt op 26 juli het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League af met een thuiswedstrijd tegen KV Kortrijk. Wij gingen eens kijken naar de meest opvallende openingswedstrijden van de afgelopen jaren

2011-2012: OHL - Anderlecht

Anderlecht opende het seizoen op het veld van promovendus OHL. Het werd meteen een pijnlijke zaak voor paars-wit.

Anderlecht begon aan het seizoen met een gemiste penalty (Lukaku) en een rode kaart (Odoi). Toch klom de recordkampioen op voorsprong: Lukaku maakte zijn misser goed. 0-1.

Bij het begin van de tweede helft verschalkte Anderlecht-debutant Samuel zijn eigen doelman. 1-1. Anderlecht ging op zoek naar de zege, maar kreeg in de slotfase het deksel op de neus. Amoah bezorgde OHL de driepunter.  Meteen feest op Den Dreef.

2013-2014: Anderlecht - Lokeren

Ook twee jaar later begon Anderlecht met een nederlaag aan het seizoen. Al staat de wedstrijd om een andere reden in het collectieve geheugen .gegrift.

Vanaken debuteerde met twee doelpunten voor Lokeren in eerste klasse. Na 25 minuten mocht ook bij Anderlecht  eentje debuteren: Tielemans. Ook hij laat zich meteen opmerken met enkele klasseflitsen. Lokeren wint uiteindelijk met 2-3

2015-2016: Anderlecht – Waasland-Beveren

Anderlecht opende het seizoen in eigen huis tegen Waasland-Beveren. Na amper drie minuten wasde nul al van het bord dankzij Gillet. Iets voorbij het uur verdubbelde Sylla de score.

Anderlecht leek lange tijd de schaapjes op het droge te hebben, tot de bezoekers in vijf gekke minuten plots langszij kwamen. Langil en Vanzo zorgden er voor dat het een kwartier voor tijd 2-2 stond.

Anderlecht leek al meteen op weg naar puntenverlies in eigen huis, tot Tielemans hen in de tweede minuut van de extra tijd verloste met een heerlijk afstandsschot. 3-2.

2018-2019: Standard - AA Gent

Standard en Gent maakten er op Sclessin meteen een spektakelstuk van. Djenepo bracht de bezoekers snel op voorsprong, Yaremchuk maakte op slag van rust gelijk.

Op het uur kreeg Standard een strafschop, maar claimde alles wat blauw en wit was voorafgaand buitenspel.  De VAR greep niet in en Mpoku maakte er 2-1 van.

Emond lukte na 78 minuten de 3-1, maar nog was Gent niet uitgeteld. Limbombe scoorde de aansluitingstreffer, maar een gelijkmaker kwam er niet meer: 3-2.