Interview Spelers Anderlecht verbazen zich over werkwijze Kompany: "Dit heb ik in België nog nooit gezien! Dit gaat tot in het extreme!"
Johan Walckiers
Johan Walckiers vanuit Venlo
| 98 reacties

Vincent Kompany verbaast Pieter Gerkens met zijn werkwijze

Spelers Anderlecht verbazen zich over werkwijze Kompany: "Dit heb ik in België nog nooit gezien! Dit gaat tot in het extreme!"
Foto: © photonews

Anderlecht traint heel specifiek onder Vincent Kompany. De manier van Pep Guardiola, iets wat ze in België nog niet gezien hebben. In ieder geval Pieter Gerkens nog niet: "Nee, dit is opbouwen tot in het extreme!"

Pieter, hoe werkt dat nu precies met Kompany? Vandaag (donderdag) zagen we hem training geven, de andere dagen trainde hij zelf mee...

"Als hij meetraint is hij heel verbaal. Als hij tijdens een training iets wil toevoegen of duidelijk maken aan de oefening vertelt hij dat direct. De oefeningen worden uitgelegd door de andere trainers. In principe gaat het heel vlot. Ook omdat hij er tussen staat en kan bijsturen."

Maar zie je hem nu als trainer of als medespeler?

"Langs het veld als trainer, maar eens hij een paars shirt aanheeft, als speler. Dan behandelen we hem ook zo. Het is een teamsport: hij moet ons helpen en wij moeten hem helpen. Op het veld moet iedereen toch wat op dezelfde hoogte staan. Iedereen pikt dat goed op. Met dat verschil dat hij meer praat en de oefening ook mag stilleggen om er iets aan toe te voegen. Dat mogen de andere spelers natuurlijk niet (lacht). Maar het is wel duidelijk hoe het werkt, het gaat beter dan ik aanvankelijk had verwacht."

Zijn de jongere spelers niet zwaar onder de indruk?

"Op het veld is het normaal aan het worden, maar als je met familie of vrienden praat, besef je natuurlijk dat het nog altijd speciaal is. Hij is natuurlijk meer dan gewoon een speler. Ikzelf ben niet echt onder de indruk meer. Hij maakt deel uit van de ploeg, dan behandel je hem ook zo. Voor mij is het makkelijk het verschil te maken."

Ging er op tactisch gebied geen nieuwe wereld open?

"Tja... (blaast) Het is allemaal veel strikter, veel meer in detail uitgelegd. Voor de training krijgen we bijvoorbeeld tien minuten beelden te zien van de vorige training. Daarin worden de werkpunten uitgelegd. Het is allemaal veel specifieker, heel anders dan in de vorige jaren van mijn carrière. Alles is tot in detail uitgelegd. Ook het fysieke gedeelte is geïntegreerd in de manier waarop hij wil spelen en druk zetten."

We hoorden ook van Sven Kums dat er serieus op de opbouw getraind werd...

"Het opbouwgedeelte is iets wat we nog nooit gedaan hebben, een primeur voor België denk ik. Ik heb het toch nog nooit gezien bij een andere ploeg. Er wordt bijna tot in het extreme de nadruk gelegd op het uitvoetballen. En druk zetten... Altijd druk zetten! Maar dat voelt vertrouwder aan, want die principes zijn overal hetzelfde."

Heb je een voorbeeld van die extreme opbouw?

"Het is algemeen. Gewoon hoe wij dat nu toepassen. Ik persoonlijk heb dit nog nooit gezien in België."

Moet je als polyvalente speler - zoals jij er één bent - je dan toeleggen op één positie? 

"Nee, hij zegt dat iedereen moet weten wat er op andere posities verlangd wordt. Hij zegt ook dat we morgen een ander systeem kunnen spelen. Maar het is allemaal zo specifiek uitgelegd. Niet voor één speler, maar wel voor elke positie."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties