Analyse De zoektocht naar de laagste stamnummers: 21. De vergeten Luikse club?

De zoektocht naar de laagste stamnummers: 21. De vergeten Luikse club?

Heel veel teams verwijzen graag naar hun stamnummer om de authenticiteit of oudheid van hun club in de verf te zetten. Bij de laagste stamnummers (en dus de oudste clubs) zijn vele teams echter al verdwenen. De komende maanden grasduinen wij in het verleden. Deze week: 21. Tilleur.

Iedereen kent uiteraard Standard en de meeste mensen ook nog wel Club Luik, twee ploegen die al voorbijkwamen in onze rubriek. Maar er was nóg een oude, Luikse club te vinden in de grote stad aan de boorden van de Maas.

Zo waren er ooit ook nog Les Métallurgistes van Tilleur, aangesloten bij de KBVB met stamnummer 21 en opgericht in 1899 alweer. Pas in 1925 slaagde het team erin promotie af te dwingen naar het hoogste niveau, al was het van korte duur.

'Succesjaar 1965'

Ook tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog stond de ploeg nog eens op het hoogste niveau, iets wat ook in de jaren '50 en jaren '60 nog eens werd herhaald. Verder dan een vierde plaats in 1965 kwam de blauw-witte ploeg nooit qua resultaten. 

Jean-Paul Colonval werd in dat jaar topschutter in de Belgische eerste klasse. Hij zou later nog bij Standard terechtkomen. Ook Serge Kimoni - bekend van onder meer Club Brugge en KV Kortrijk - speelde in de jaren '90 een jaartje voor de Luikse club.

Sinds 1967 was het team niet meer actief op het hoogste niveau, gaandeweg viel de ploeg helemaal naar beneden en kwam het zelfs in vierde klasse terecht. Waarop de ene fusie na de andere volgde met andere teams uit de buurt.

Fusies

Eerst met stamnummer 667 van Royal Saint-Nicolas FC de Liège in 1990, vijf jaar later ging de ploeg uiteindelijk op in Club Luik - waarover u HIER nog eens alles kan nalezen. Meteen het einde van Tilleur onder die naam.

En toch: ondertusen zijn er alweer andere ploegen gekomen in de gemeente. Eerst FC Tilleur-Saint Nicolas, daarna samen met Saint-Gilles tot RFC Tilleur-Saint-Gilles en na een fusie met Grâce-Hollogne tot RFC Tilleur - onder stamnummer 2913 momenteel. 

Erelijst:

Kampioen in tweede klasse in 1920, 1925, 1939 en 1948

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e amateurliga C

Nieuwste reacties