Courtois is duidelijk: "Ik voel meer waardering in Spanje of zelfs buiten Spanje dan in België"

Courtois is duidelijk: "Ik voel meer waardering in Spanje of zelfs buiten Spanje dan in België"
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Appreciatie voor sporters en individuele trofeeën. Het houdt ook Thibaut Courtois enorm bezig. Zeker als hij in eigen land naar zijn zeggen te weinig erkenning krijgt voor zijn prestaties.

Courtois laat vallen dat we geen cultus hebben voor vedetten in ons land. “Ik wil hier mijn eerlijke mening geven, zonder over te komen als een slachtoffer, dat wil ik duidelijk stellen”, zegt Courtois aan HLN. “Kijk, toen ik drie fantastische jaren kende bij Atlético, kreeg ik van overal in België lof. Ik werd Sportman van het Jaar, en dat was terecht, vond ik. Vandaag heb ik het gevoel dat men alles van mij normaal is gaan vinden. Mijn prestatie in die wedstrijd tegen Valladolid heeft, denk ik, vooral in jullie krant aandacht gekregen. De rest deed alsof ik niet bestond. Het lijkt alsof op een hoog niveau blijven spelen bij de grootste club ter wereld geen verdienste meer is.”

Dat kwam bij de verkiezing van Sportman van het Jaar pijnlijk tot uiting. “Dat Romelu de trofee voor Beste Belg in het Buitenland kreeg bij de uitreiking van de Gouden Schoen kon ik begrijpen. Hij verdiende de prijs, dat heb ik hem ook gestuurd. Maar ik had hem evengoed verdiend. Dat ik zelfs niet genominéérd was voor Sportman van het Jaar en sommige andere voetballers wél, dat vind ik lachwekkend, los van de vaststelling dat Wout van Aert natuurlijk de enige verdiende winnaar van de trofee is. Maar dan denk ik: ‘Waar kijken jullie naar?’ En inderdaad, dan voel ik meer waardering in Spanje of zelfs buiten Spanje dan in België.”

Dat gevoel heeft hij ook bij de nationale ploeg. “Ik vind het gewoon jammer... Als je ziet vanwaar ik kom bij Real Madrid. Ik heb er een tsunami overleefd. In 2020 won ik de Supercup met een beslissende redding in de penalty’s en had ik een aandeel in de titel. Als ik dan lees van analisten: ‘Courtois verdient de trofee van Beste Belg minder dan Lukaku want die stond er altijd met de nationale ploeg terwijl Courtois een paar keer afhaakte’... Ik ben in september niet mee naar Denemarken geweest, omdat ik net uit vakantie kwam en ik vond dat ik een goede voorbereiding nodig had.”

Het zit blijkbaar heel diep bij Courtois. “Zo’n match in Denemarken gaat mij daarbij niet helpen. Dat kan egoïstisch zijn, maar Martínez wil toch ook dat zijn doelman goed in zijn vel zit en klaar is voor het EK? In oktober heb ik ook niet gespeeld met de nationale ploeg, maar toen was ik geblesseerd. Ik kón gewoon de ploeg niet komen helpen. Als ik daar dan op afgerekend word, sorry, dat vind ik een lachwekkend standpunt. En toen ik in de thuismatch tegen Denemarken een foutje maakte, dan leek het plots of dat was het enige van Courtois in 2020.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties