Analyse Dit is waarom Håland zo goed is

Jelle Ruts
| 15 reacties
Dit is waarom Håland zo goed is

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Erling Braut Håland is misschien wel de bekendste twintigjarige op onze planeet momenteel. Eén jaar en twee maanden geleden werd hij door Borussia Dortmund voor 20 miljoen weggekocht bij RB Salzburg. Nu wordt zijn marktwaarde geschat op 110 miljoen.

Erling Braut Håland wist dit seizoen al 21 keer te scoren in 21 wedstrijden. In de Champions League maakte hij er 10 op 6 wedstrijden en ook in de Duitse beker en supercup wist hij een keer te scoren. In totaal zijn dat dus 33 doelpunten dit seizoen. Een overdonderende statistiek voor de 20-jarige Noor. Van waar komt al dat succes? Wat is zijn geheim?

Ten eerste laat een video zien dat de spits van Dortmund geweldig snel kan lopen. Op 38 meter sprinten zet hij slechts 18 stappen. Håland kon in een wedstrijd tegen Herta op twee seconden tijd drie meter inhalen. Die verbluffende (reactie)snelheid zorgt ervoor dat de spits steeds sneller is dan de verdediging. Dit seizoen haalde Håland een topsnelheid van 35,2 km/uur. Daarvoor kan je een snelheidsbekeuring krijgen in het centrum van Brussel. Ook de snelheid waarmee Håland kan draaien is ongelooflijk. Op 0,7 seconden is het grote lichaam van de Noor gedraaid. 

Eten als een paard

Toen Håland in 2017 in de jeugd van het Noorse Molde terechtkwam, ontmoette hij de fitnesscoach, Borre Steenslid en de kokkin, Torbjorg Haugen. Toen Håland er aankwam was hij 1m 87 groot en woog hij 73 kilogram. Toen hij er vertrok was hij 1m 93 groot en was hij ook twintig kilogram bijgekomen: "Ik at als een paard", zegt Håland zelf over die periode. Nu is de Noorse spits nog een centimeter groter geworden en is hij ook vijf kilogram kwijtgeraakt. Hij is een echte targetman. Zijn lengte helpt hem om ballen tot op 2 meter en 10 op zijn gemakje te controleren op de borst. 

Ook zijn dribbels zijn bijna onnavolgbaar. Håland maakt eerst ruimte voor zichzelf. Dat doet hij door duels aan te gaan en met behulp van zijn geweldige techniek. De Noorse spits is het dodelijkste net in de zestien, langs de linkerkant van de penaltystip. Van daar scoorde hij dit seizoen al dertien keer. Langs de rechterkant van de penaltystip lukte het Håland slechts vier keer om tot scoren te komen. 

"Bodylanguage"

De lichaamshouding van spitsen kan vaak verraden waar ze de bal willen leggen. Bij Håland is dat net niet het geval. Zijn rechtervoet staat steeds op dezelfde manier naast de bal en zijn armen zijn steeds gespreid. Dit maakt dat doelmannen niet kunnen aflezen wat de Noor met de bal zal doen. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties