Advocaat gooit het roer helemaal om

Advocaat gooit het roer helemaal om
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Zoals het zich nu laat aanzien zal Rafael van der Vaart morgenavond samen met Ruud van Nistelrooy de aanval vormen van het Nederlands elftal. Hiermee lijkt het erop dat het aanvalsduo Kluivert-Van Nistelrooy, zoals verwacht, definitief tot het verleden behoord.

Maar dit zal niet de enige wijziging zijn ten opzichte van het duel van afgelopen zaterdag. Het heeft er alle schijn van dat Giovanni van Bronckhorst voorlopig ook niet zal terugkeren in de basis, na zijn laatste optreden. Tijdens de partijtjes wordt deze plek momenteel ingevuld door Wilfred Bouma in het A-team. Advocaat over het van achteruit druk zetten tijdens de wedstrijd zei tijdens de persconferentie.

Rafael van der Vaart start morgenavond in de basis van het Nederlands elftal. Samen met Ruud van Nistelrooy vormt hij in de tweede en beslissende play-off tegen Schotland het spitsenduo. Patrick Kluivert begint op de bank. Alhoewel bondscoach Dick Advocaat dat gisteren nog niet wilde bevestigen, viel op de training duidelijk te zien dat hij voor dat duo kiest.

Het is voor hem geen optie meer Kluivert en Van Nistelrooy samen in de spits op te stellen, zoals hij afgelopen zaterdag in Glasgow nog deed. De terugkeer van van der Vaart is niet de enige verandering die Advocaat doorvoert in vergelijking met het duel in Hampden Park.

De toen slecht spelende Van Bronckhorst wordt links in de defensie vervangen door de zondag opgeroepen Wilfred Bouma. De PSV'er speelde gisteren tijdens de training in beide onderlinge partijtjes op die positie. Advocaat benadrukte nog eens dat vanaf het begin ook van achteruit druk moet worden gezet op de Schotten. ''Dat ging zaterdag mis. De backs schoven ondanks alle afspraken onvoldoende door'', aldus de bondscoach. ''Maar dat kwam ook omdat de rest van de verdediging die twee uit angst steeds terugriep.'' Advocaat doelde daarbij op de centrale verdedigers Stam en De Boer.

Over de bezetting van het centrum van het middenveld zijn er meer vraagtekens, maar de optie Cocu-Sneijder lijkt steeds reëler te worden. In beide partijtjes die gespeeld werden vormden de ervaren Cocu, het duo met de jonge Sneijder die afgelopen zaterdag nog een plek op de tribune had. Tijdens de training was het wel opvallende dat veel spelers continu uitgleden op het gladde veld in de Amsterdam ArenA.

Over de les die Oranje geleerd heeft in het afgelopen duel zei Advocaat: ''We hebben in Glasgow geleerd dat we scherper moeten spelen. De Schotten hebben van nature meer vuur en passie. Wij Hollanders zijn wat nuchterder. Maar ik heb de groep al gezegd dat we morgenavond met heel veel gif moeten spelen om Schotland uit te schakelen'', aldus de Voorburger.

Advocaat liet zijn selectie opnieuw niet oefenen op strafschoppen, die morgen bij een 1-0 overwinning van Oranje (na een eventuele verlenging) bepalend zullen zijn voor plaatsing.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties