Turkse bekerfinale kleurt Belgisch

Turkse bekerfinale kleurt Belgisch
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vanavond spelen Trabzonspor en Gençlerbirligi de Turkse bekerfinale.

Drie Belgen maken kans om deze trofee in de lucht te steken. Dat is bijna evenveel als bij Beveren in eigen land. Karel D’Haene en Hans Somers zijn favoriet met Trabzonspor, maar beide spelers starten allicht op de bank. Bij underdog Gençlerbirligi start Filip Daems waarschijnlijk wel in de basis. De finale wordt gespeeld in het gloednieuwe Olympisch stadion van Istanboel dat plaats biedt voor 80.000 supporters. De Turkse voetbalbond verwacht zo’n 50.000 uitzinnige voetballiefhebbers.

Trabzon mikt op dubbel

Voor Trabzonspor wordt het een belangrijke week. De Turkse dubbel is nog altijd haalbaar. Fenerbache is leider met 3 punten meer dan Trabzonspor. D’Haene en Somers ontvangen dit weekend een zwalpend Galatasaray terwijl de leider op bezoek moet bij de 4de van de Süper Lig: Denizlispor. Spanning troef in de slotfase van de competitie. Vanavond kan al een eerste stap richting de grote triomf worden gezet in de bekerfinale. Met 12 zeges op rij is Trabzon de uitgesproken favoriet.

De club rekent waarschijnlijk niet op onze landgenoten maar wel op ex-Antwerp speler Ibrahim Yattara. Yattara is hot in Turkije. In de plaatselijke dagbladen haalt de Guinees bijna de dagelijks de voorpagina’s. Ook al gaat het om niet-voetbal gerelateerde zaken. In de competitie heeft hij zich met 5 doelpunten en 13 assists onmisbaar gemaakt. De Belgen zijn iets minder populair maar worden op straat ook toch aangeklampt voor een foto of een handtekening.

Bekerfinale-syndroom doorbreken

Voor Gençlerbirligi is het vanavond al de 4de finale in 5 jaar tijd. Van de vorige drie kon de club er maar 1 winnen. Vorig jaar werd de finale met 3-1 verloren van …… Trabzonspor. In tegenstelling tot vorig jaar kan Gençlerbirligi nu wel in de rol van de underdog kruipen. Voor Daems zou het een eerste prijs zijn na de titel bij Lierse. Bij de vorige bekerwinst van Gençler (2001) lag de Antwerpenaar nog niet onder contract in Turkije. Hij kan alvast rekenen op de steun van zijn broer die aanwezig zal zijn in het stadion.

Weg van de Belgische ellende

Negentien duizend euro. Dat krijgt iedere speler van Trabzon bij bekerwinst. De bedragen voor het behalen van een Champions League ticket of de titel liggen nog veel hoger. Een schril contrast met wat de ex-ploegen van Somers, Daems en D’Haene meemaken. Allen zijn ze aangedaan van de situatie waarin hun ex-club zich nu in situeert. Zeer triest en erg jammer maar vanavond moeten ze deze zaken naast zich neerleggen en met 1 doel op het veld komen: en plaatsje verwerven in de Turkse voetbalgeschiedenis.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Süper Lig

Nieuwste reacties