Fenerbahçe pakt het goud

Fenerbahçe is de verrassende kampioen van Turkije. Met nog één duel te gaan telt de competitieleider vijf punten voorsprong op Trabzonspor.

Voorwaarde voor een kampioenschap van Fenerbahçe was dat Fenerbahçe won op het veld van het vierde geplaatste Denizlispor en dat Trabzonspor thuis verloor van het kwakkelende Galatasaray. Daarom werd er verwacht dat het kampioensfeestje pas volgende week zou plaatsvinden, maar niets bleek minder waar. Fenerbahçe klopte Denizlispor met 0-4, terwijl Trabzon thuis verloor met 2-4.

Pierre Van Hooijdonk, topscorer in de Turkse competitie, zette Fenerbahçe al gauw op weg naar de titel. Na amper 8 minuten spelen zette hij zijn ploeg 0-1 voor. Luttele minuten later maakte Sanly er al 0-2 van. Op slag van rust besliste Özat de wedstrijd definitief door de 0-3 binnen te knallen. In de blessuretijd werd het nog 0-4 dankzij Sanli.

Fenerbahçe mocht meteen vieren omdat Trabzonspor op hetzelfde moment verloor van Galatasaray. Ates en Usta brachten Galatasaray, dat het volgend jaar zonder Europees voetbal moet stellen, op een 0-2 voorsprong voor rust. Vlak na rust maakte Ates er al weer 0-3 van, zodat het kampioenschap voor Fenerbahçe binnen was. Yavuz en Yilmaz prikten nog tegen namens Trabzon, maar het werd toch nog 2-4 via Erdogan.

De rest van de wedstrijden in de Turkse competitie waren onbelangrijk. Enkel voor Bursaspor en Istanbulspor stond er nog iets op het spel, want zij strijden om het laatste plekje dat recht geeft op het behoud. Zowel Bursaspor en Istanbulspor konden een goede zaak doen, maar doordat ze beiden wonnen, veranderde er niets aan de situatie. Besiktas zette haar enorm zwakke terugronde nog eens extra in de verf door te verliezen van Sebatspor. Besiktas stond bij de winterstop nog ruim aan kop, maar ziet nu zelfs deelname aan de Champions League aan haar neus voorbij gaan. Gençlerbirligi en Besiktas gaan zo de UEFA-Beker in, Trabzonspor en Fenerbahçe mogen zich opwarmen voor de voorrondes van het kampioenenbal.

Ankaragücü Adanaspor 1 - 2
Elazigspor Gaziantepspor 1 - 2
Malatyaspor Konyaspor 1 - 3
Besiktas A.Sebatspor 0 - 2
Diyarbakirspor Bursaspor 0 - 3
Istanbulspor AS Gençlerbirligi 3 - 0
Samsunspor Çaykur Rizespor 2 - 1