Seizoensanalyse Germinal Beerschot

Seizoensanalyse Germinal Beerschot
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Terwijl Antwerp een rampenseizoen beleefde, bevestigde Germinal Beerschot dat de stad Antwerpen nog steeds hoop mag koesteren op topvoetbal. De Kielse Ratten vochten vorig jaar nog tegen de degradatie, maar dit jaar kwam men op geen enkel moment in de buurt van de rode zone. Integendeel: met een zevende plaats kan Germinal Beerschot terugkijken op een meer dan geslaagd seizoen.

Bij aanvang van het seizoen liet Germinal Beerschot zich vooral extrasportief opmerken: het nieuwe bestuur wou kom af maken met de slechte financiële situatie en voerde grondige besparingen door. Die besparingen hadden meteen een positief effect, want de ploeg startte het seizoen goed met een thuisoverwinning tegen Bergen. De goede lijn werd doorgezet met een gelijkspel op Lierse. Een week later zetten de Ratten een 0-2 achterstand tegen Genk om in een gelijkspel, zodat men van een geslaagde seizoensstart kon spreken. Toch was het al gauw weer uit met de pret: op de vierde speeldag verloor men erg nipt en verrassend op het veld van Cercle Brugge. Een week later volgde een gelijkspel tegen La Louvière, waarna de match van het jaar op het programma stond: de derby tegen Antwerp.

Het werd een derby waaraan men op het Kiel nog lang zal denken, want met de 0-4 winst luidde Germinal Beerschot het begin van het einde in voor de Great Old. Victor kroonde zich met twee goals tot man van de match. De Braziliaan zou zich kronen tot een belangrijke pion in de ploeg en dwong zo een transfer af naar Club Brugge. Maar het kan natuurlijk niet altijd feest zijn: op de 7e speeldag verloor Germinal Beerschot onverdiend van Gent, zodat men een plaatsje bij de top liet liggen. Op Sint-Truiden kwam men niet verder dan een gelijkspel, waarna men thuis won van de balkunstenaars van Beveren. Het derde verlies van het seizoen kwam een week later, op het veld van het ongenaakbare Anderlecht. Germinal Beerschot had niets in de pap te brokken en ging met 4-0 onderuit. Het bracht een korte serieuze mentale tik te weeg, want de week daar op verloor men thuis van Westerlo. Daarop volgde dan weer een verrassend 2-0 verlies bij Heusden-Zolder.

Op 21 november kreeg men op het Kiel de smaak van weleer weer te pakken: de kwakkelende kampioen Club Brugge ging met 2-0 onder uit op het veld van de Ratten, die zo nog eens konden aanknopen met de zege. Het bracht een mentale boost te weeg, want zowel op Charleroi als op Lokeren ging men winnen, weleenswaar met het kleinste verschil. Tegen Moeskroen, nog zo'n ploeg die hoog meedraaide, zetten de Ratten een 0-2 achterstand recht. Op de laatste speeldag voor de winterstop ging Germinal Beerschot jammerlijk onder uit op het veld van Standard: het werd 2-1 na een licht toegekende strafschop voor de Rouches.

Vlak na de winterstop kregen de Ratten een serieuze pandoering van Bergen: in de Henegouwse hoofdstad werd het 3-0. Even werd gevreesd dat Germinal Beerschot zou wegzakken door het vertrek van Victor naar Club Brugge, maar niets bleek minder waar: thuis tegen Lierse speelde men gelijk en ook uit het Genkse Fenixstadion nam men een verdiend puntje mee. De week daarna wonnen de Ratten thuis van Cercle Brugge, waarna men gelijk speelde in La Louvière. De tweede derby van het seizoen werd ook gewonnen: thuis werd het 1-0 tegen Antwerp. Daarna volgden er drie gelijke spelen, tegen Gent, Sint-Truiden en Beveren. Ondertussen was men in de Beker van België wel al uitgeschakeld door de vrolijke Ivoriaantjes uit het Waasland, al is een kwartfinale toch een mooi resultaat. Thuis tegen Anderlecht haalde Germinal Beerschot nog weer eens uit: de kampioen ging met 1-0 voor de bijl. De week daarna ging men wel weer onderuit bij Westerlo, waarna men ook thuis van Heusden-Zolder verloor. Ook tegen Club Brugge verloor men, maar tegen Charleroi knoopte men weer aan met de zege: 3-1. Ook Lokeren ging thuis voor de bijl. Op Le Cannonier gaf men dan weer een 0-2 voorsprong uit handen: Pieroni en co wonnen de wedstrijd uiteindelijk nog met 3-2. Het seizoen werd afgesloten met 1-2 verlies tegen Standard, al hadden de Ratten meer verdiend.

Germinal Beerschot kende onder nieuwkomer Marc Brys dus een uitstekend seizoen, met een knappe 7e plaats tot gevolg. Bovendien konden de Ratten enkele keren stevig stunten, waardoor de supporters terug kunnen kijken op een leuk jaar.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties