Seizoensanalyse Anderlecht

Seizoensanalyse Anderlecht
Foto: © SC

RSC Anderlecht wervelde dit seizoen door de competitie, vooral dan in de heenronde. In de terugronde viel Sporting soms tegen, met rede door vermoeidheid en spelers die al dachten dat de titel binnen was.

Anderlecht moest nog voorrondes spelen om zich te kwalificeren voor de groepsfase van de Champions League. Het kwam eerst het Roemeense Rapid Boekarest tegen. In Roemenië deden de Brusselaars wat ze moesten doen, de nul houden. Maar ook voor hun was er geen plaats voor een doelpuntje. Paars-wit had de match onder controle, maar de Roemenen hadden de beste kansen die niet werden benut.

De terugwedstrijd werd dan ook een hel voor elke supporter die ook maar een beetje Paars-wit in zijn bloed heeft. Rapid Boekarest verraste vriend en vijand door 0-2 voor te komen in het Constant van den Stock stadion. Even was het stil in het stadion, maar enkele supporters kregen het niet over hun hart hun club zo te zien lijden en begonnen de clubliederen uit volle borst te zingen. Na enkele minuten begon heel het stadion mee te zingen en Anderlecht was eindelijk gelanceerd. Na de rust bracht Broos de nieuwe Zweed Wilhelmsson op het veld en meteen speelde Anderlecht vinniger. De Brusselaars stuurden de Roemenen terug waar ze vandaan kwamen met een 3-2 nederlaag, waardoor Sporting zich plaatste voor de 3de en laatste voorronde van de Uefa Champions League.

Dit seizoen moest het seizoen voor Nenad Jestrovic, de van Moeskroen overgekomen aanvaller, worden.

Na een hele lange tijd blessureleed, kwam Jestrogoal weer op ritme in de seizoensvoorbereiding. De topschutter kwam zelfs met straffe uitspraken naar voren: “ik wil Anderlecht verlaten met meer dan 100 doelpunten”. In de eerste wedstrijd bleek hij zijn belofte al meteen te houden door 2doelpunten bij op zijn palmares te plaatsen. Anderlecht won zijn eerste wedstrijd makkelijk met 3-1 tegen Antwerp.

Op 28 augustus zat Anderlecht in de 4de pot voor de loting van de Champions League. De tegenstanders waren niet van de minsten: Olympique Lyon, Celtic Glasgow en Bayern München. 3grootmachten in het buitenlandse voetbal. De eerste opdracht was om de 9punten thuis allemaal te houden. Tegen Lyon en Celtic lukte dat, tegen Bayern moest Sporting tevreden zijn met een puntendeling. Anderlecht is maar 1x echt de boot in gegaan uit op Celtic Park toen het 3-1 werd. Het kolkende Celtic Park was te indrukwekkend voor de spelers die onder de druk door gingen. Het tegendoelpunt kwam via een penalty van Aruna die versierd werd door Mornar.
Anderlecht moest uiteindelijk de kwalificatie gaan zoeken in München. Maar die vond het daar niet. Anderlecht verloor door een betwiste strafschop het punt dat recht had op de kwalificatie. Niet de eerste betwiste strafschop tevens.

Pas in de 8ste wedstrijd van de competitie verliest Anderlecht zijn eerste punten. Uitgerekend in het eigen stadion tegen de grote rivaal Club Brugge. Club hield Anderlecht in bedwang en was tevreden met de 1-1 eindstand. De eerste nederlaag van Sporting kwam er op 9 november toen Standard Anderlecht wegspeelde door aantrekkelijk, aanvallend en efficiënt voetbal; eindstand: 1-4.

Anderlecht beschikte dit jaar over een zeer sterke kern. Een kern die, ondanks de blessure van Jestrovic, het kampioenschap heeft binnengehaald met champagnevoetbal.Dit seizoen zijn er ook enkele nieuwe namen opgedoken in het Constant van den Stock Stadion. De alombekende revelatie Vincent Kompany, Anthony Vandenborre, Goran Lovre, Martin Kolar en Christian Wilhelmsson. Goran Lovre en Martin Kolar zijn al enkele seizoenen bij Anderlecht, maar toonden dit seizoen dat ze hun waarde waard zijn in het eerste elftal van Paars-Wit. Wilhelmsson overgekomen van Stabaek, zet snelheid in zijn acties en in het spel van de ploeg een echte aanwinst.

Vincent Kompany, ja daar hoeft weinig uitleg bij. Kompany, een jonge knaap van 18jaar, uitgegroeid tot dé sterkhouder van Anderlecht, ondertussen ook al present in de verdediging van de Rode Duivels. In de schaduw van Kompany groeide er nog een Youngster uit de jeugdafdeling van Neerpede. Anthony Vandenborre, slechts 16jaar en ook hij kan zijn mannetje staan.

Anderlecht heeft een indrukwekkend seizoen achter de rug, slechts 3nederlagen en 6gelijke spelen waardoor Anderlecht met 81punten, 9punten voorsprong heeft op Club Brugge.

Aruna werd uitgeroepen tot Profvoetballer van het Jaar, winnaar Gouden Schoen, Kompany kreeg de Ebbenhouten Schoen toegeschoven, Hugo Broos werd verkozen tot Trainer van het Jaar.
Kortom het was weer een gouden jaar in Anderlecht.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties