Record zeges op rij Frankrijk

Record zeges op rij Frankrijk
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Frankrijk en Kroatië spelen vandaag in Leiria voor de vierde keer in de historie tegen elkaar. Na de 2-1 zege op Engeland en het 0-0 gelijkspel bij Kroatië - Zwitserland kan Frankrijk zich in Groep B bij een zege verzekeren van een plaats in de kwartfinales. Met een zegereeks van 14 niet-vriendschappelijke duels zijn Les Bleus vol vertrouwen.

De laatste nederlaag die Frankrijk leed tijdens een niet-vriendschappelijke wedstrijd had plaats op 11 juni 2002 tijdens het WK tegen Denemarken (2-0). Daarna volgden maar liefst veertien overwinningen op rij en dat is een record (8 EK-kwalificatiewedstrijden, 5 Confederations Cup en 1 Euro 2004).

Afgelopen zondag sleepten Les Bleus na een moeizame wedstrijd dankzij twee treffers van Zinedine Zidane in blessuretijd de zege op Engeland in de wacht. 'Aan de wijze waarop de wedstrijd verliep, doet me denken dat ons geluk wellicht weer is teruggekeerd', aldus Robert Pires. De voortekenen tegen Kroatië zijn gunstig. De drie voorgaande wedstrijden eindigden in een zege voor Frankrijk. De eerste ontmoeting tussen beide landen had plaats tijdens het WK 1998. In de halve finales won de latere wereldkampioen destijds met 2-1. Van de huidige selectie waren maar liefst zeven spelers toen van de partij: Lilian Thuram, Fabien Barthez, Bixente Lizarazu, Marcel Desailly, Zinedine Zidane, Thierry Henry en David Trézéguet. Thuram maakte tegen de Kroaten zijn enige twee interlanddoelpunten in totnogtoe honderd interlands. Van de spelers in de huidige selectie van Kroatië was alleen Dario Simic toen al van de partij. Na die wedstrijd op het WK speelden Frankrijk en Kroatië nog twee keer vriendschappelijk tegen elkaar en wonnen de Haantjes met 3-0 (1999) en 2-0 (2000).

In vergelijking met de laatste wedstrijd tegen Engeland keert Marcel Desailly mogelijk terug in de basis. De Franse recordinternational (115 interlands) was tegen Engeland nog onvoldoende hersteld van zijn knieblessure. Bij Kroatië is Igor Tudor zeker weer van de partij. De ervaren verdediger van Juventus ontbrak tegen Zwitserland nog vanwege een schorsing. Bondscoach Otto Baric overweegt overigens om enkele spelers die tegen de Zwitsers een kaart kregen te sparen tegen Frankrijk. Hij wil deze spelers sparen voor de in zijn ogen beslissende confrontatie om de tweede plaats tegen Engeland. 'Ik denk dat een of twee spelers die in de basis startten tegen Zwitserland niet zullen spelen tegen Frankrijk omdat we gele kaarten moeten voorkomen', aldus assistent-coach Drazen Lazic. Dat betekent dat een of twee van het vijftal Dado Prso, Boris Zivkovic, Nenad Bjelica, Milan Rapaic en Ivica Mornar het duel met Frankrijk zal missen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties