Montserrat

Rita De Meyer
| 0 reacties
Montserrat
Foto: © SC

Montserrat

Het kleinste FIFA-land ter wereld begint zondag aan z'n voorronde op weg naar het WK 2006 in Duitsland. Om drie uur plaatselijke tijd gaat Montserrat dan op bezoek bij Bermuda.

Montserrat is de nummer laatst op de FIFA World Ranking. In 2002 speelde het de "kleine finale" tegen Bhutan, het nummer voorlaatst op de FIFA World Ranking. Dat gebeurde op dezelfde dag als de grote finale tussen Duitsland en Brazilië. Bhutan won met 4-0.


Beeld uit Bhutan - Montserrat(donkere shirts)

Het verhaal van Montserrat is speciaal. In 1996 werd de voetbalfederatie officieel erkend door de FIFA. In 1995 ontwaakte de vulkaan La Soufrière op het eiland. De voorbije 20.000 jaar was de krater niet in actie gekomen. Nagenoeg het volledige eiland werd van de kaart geveegd. Als u zich inbeeldt dat Montserrat slechts een oppervlakte heeft van 102 km² kan u zich daar wel iets bij voorstellen. De populatie daalde sinds 1995 van 11.000 naar 4.000 inwoners.

In 2002 nam Montserrat voor de eerste keer deel aan een WK-voorronde, maar door de afwezigheid van een terrein diende het z'n wedstrijd op Trinidad en Tobago af te werken. Die wedstrijd werd bijgewoond door amper 50 fans. Over twee wedstrijden werd er toen met 6-1 verloren van de Dominicaanse Republiek. Wayne Dyer was de held van de natie door het enige doelpunt te scoren. Montserrat diende helemaal opnieuw opgebouwd te worden, alle infrastructuur was verwoest. Na de verloren "kleine finale" kreeg Montserrat de eer "het slechtste voetballand ter wereld" te zijn en dat is het nog steeds volgens de FIFA Ranking. Montserrat heeft het geld niet om tegenstander Bermuda te scouten en speelt zondag tegen een "onbekende" tegenstander. Montserrat en z'n amper 4.000 inwoners hopen zondag op positief nieuws om de ramp uit 1995 te vergeten. Hiervoor rekent het vooral op drie semi-profs die in Engeland spelen. Eén van hen is Wayne Dyer, aanvaller bij Hinckley United in the Dr.Martens League. Montserrat won sinds 1995 slechts twee interlands, telkens tegen Anguilla. De grootste nederlaag liep het op tegen St.Vincent met 11-0.

Auteur: Ward Bollen
Datum: 29 februari 2004
Bron: FIFA World Cup.com

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties