Column Tribune: Derby's

Tribune: Derby's
Foto: © SC

"Op verzoek brengen we deze column opnieuw, deze verscheen in januari dit jaar naar aanleiding van de derby in Mechelen. "

Ze moesten er van augustus 1997 op wachten in Mechelen, op een nieuwe stadsderby. Toen stonden de twee Mechelse clubs nog eens tegenover elkaar voor de Beker van België. Malinwa won toen met 0-1 danzkij een goal van Steven Ribus. Dit seizoen, eind september, keken Racing en KV elkaar opnieuw in de ogen. In een uitverkocht Oscar Van Kesbeeckstadion verloor Racing met 1-2. Tot vandaag moesten de Racingsupporters aanhoren dat KV “de ploeg van ’t stad” is. Dit weekend is het tijd voor revanche. In en rond een uitverkochte Achter de Kazerne.

René Verreth, één van de zovele bekende KVM-supporters, zou het nochtans anders willen zien: “Hopelijk verloopt de match na de wedstrijd sportief en vallen ze elkaar in de armen”, schrijft hij op www.kvm.be. Een utopie. Dat weet ook de politie die de match een uur vroeger laat starten en uit vrees voor rellen sluit het vlakbij gelegen kerkhof. Alsof ze willen zeggen: geen doden aub.

Knokpartijen mogen inderdaad achterwege gelaten worden, maar elkaar in de armen vallen... U mag niet teveel willen mijnheer Verreth. Rivaliteit en haat maken dergelijke derby’s tot dé afspraken van het jaar voor beide supportersclans. Er is de clash in Rome (AS-Lazio), in Glasgow (Rangers-Celtic) en in Barcelona (FC-Espanyol). En er is die in Brugge.

Zondagavond ging ik in op een uitnodiging van een paar Cerclefans om Club-Cercle in hun vak bij te wonen. Groenzwart speelde ‘uit’ en de Cerclesupporter was dus voor één keer bezoeker in het eigen Jan Breydelstadion. Dat betekent: ergens weggestoken bovenaan in een hoek achter de goal. Zo’n 1.500 man kan in dat vak staan en dat zat behoorlijk vol. Heerlijke derbysfeer voor en tijdens de wedstrijd. Ik stond tussen ‘de Cercletrutten’, zo noemen die van Club de Cercleaanhangers, en zij daagden ‘de Clubzotten’ uit. “Cercle is de ploeg van ’t stad”, “We hate blauwzwart and we hate blauwzwart” en “Al wie ni springt is voe de Club”…

Het deerde de Clubfans op het eerste gezicht niet echt. Maar naarmate Cercle beter in de wedstrijd kwam werd het toch wat stiller aan blauwzwarte zijde en het werd er muisstil toen Van der Heyden Boi onderuit trapte in het strafschopgebied. De kop van Cercle schreeuwde moord en brand. Drie minuten later was het kassa aan de overkant en was het Begeyn die zijn frustraties uitte. Rood voor de doelman en over en out voor Cercle, dat uiteindelijk met 5-0 verloor. Het sierde de Cerclefans dat ze de naam van hun ploeg bleven scanderen, al stoorden ze zich enorm aan de aanmoedigingen à la “Allé Cercle” van de Clubaanhang… Na de wedstrijd kwamen alleen de jongeren Viane en Vandenbussche de supporters groeten. Zoals een supporter zei in onze reportage: de jeugd ‘maakt’ Cercle. Heel wat groenzwarte fans zullen een baaldagje genomen hebben op maandag. Ziek van het verlies.

Als Oostendenaar mis ik toch zo'n duels. Ik moet horen van mijn grijze nonkels dat er in onze stad ooit een derby 'Den As' tegen 'Végé' was'. “Ze konden elkaars bloed drinken”, hoor ik ze vaak herinneringen ophalen. Maar beide ploegen gingen op in KV Oostende. Geen stadsderby’s meer dus op nationaal niveau, wel een aantal leuke West-Vlaamse derby’s in tweede klasse. Zoals zondag, tussen KVO en Sporting West, nog een fusieclub. Een belangrijke. Wint Oostende en houden Tubeke en Brussels elkaar in evenwicht dan heeft de kustploeg een eindrondeticket op zak. Dan mogen de mensen van ’t zeetje misschien dromen van een derby in eerste tegen Club of Cercle. Maar een stadsderby, neen dat zit er niet meer in. En dat is toch het ultieme. Voor één keer mogen de oudjes zeuren, “vroeger was het beter”…

Jan de Jong
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e amateurliga A

Nieuwste reacties