Analyse Ajax grote winnaar van het weekend

Ajax grote winnaar van het weekend

Vanmiddag werden er in de Holland Casino Eredivisie nog vier wedstrijden afgewerkt. Ajax is de grote winnaar van het weekend. De Amsterdammers gingen met 0-4 winnen op het veld van FC Groningen. Feyenoord verloor verrassend bij ADO Den Haag. Door de nederlaag van PSV gisteren tegen Roda komt Ajax terug tot vier punten van de koppositie. AZ gaat de winterstop in als hersftkampioen.

Ajax won met zware 0-4 cijfers in Groningen. Toch was de zege zeker niet zo makkelijk als de score doet uitschijnen. Pas na een uur spelen kon Ajax de score open breken. Daarvoor waren beide ploegen aan elkaar gewaagd, Ajax was wel iets gevaarlijker, maar ook Vonk moest een paar keer gepast tussen komen. Het doelpunt van Sneijder op het uur brak de wedstrijd helemaal open. Groningen moest komen en Ajax gebruikte de ruimte die het hierdoor kreeg optimaal. Vijf minuten na de openingsgoal besliste Mitea de wedstrijd. In de slotfase breidde Babel de score door middel van twee snelle counters nog uit naar 0-4.

Feyenoord ging met 2-0 onderuit op het veld van ADO Den Haag. Na drie minuten opende Den Ouden reeds de score voor de thuisploeg. Feyenoord was duidelijk aangeslagen en tot echte kansen kwam het niet. ADO deed goed mee en de Rotterdamse defensie stond op flanelle benen. Het gevolg was dat Saidi al na negen minuten werd gewisseld. Na rust ging Feyenoord resoluut op zoek naar de gelijkmaker, maar na dom balverlies achterin kon Den Ouden vrij voor geven, Polak profiteerde optimaal en schoot de 2-0 simpel binnen. Na dat doelpunt zat de wedstrijd op slot.

NEC kon nog eens winnen, het had hierbij wel de hulp nodig van twee 'lucky goals'. De thuisploeg kwam al na drie minuten spelen op voorsprong, Wielaert scoorde van op de strafschopstip: 1-0. Even later zorgde Väyrynen voor de gelijkmaker na een knappe aanval over rechts. Kort na rust kwam  NEC opnieuw op voorsprong, na een warrige fase voor het doel van Vandenbussche kreeg Denneboom de bal op het hoofd, die viel eerder per ongeluk
in het hoekje: 2-1. Een kwartier voor tijd stelde opnieuw Denneboom de Nijmegense zege veilig, zijn schot werd vlak voor keeper Vandenbussche nog aangeraakt door Seip waardoor de bal knullig in het doel dwarrelde. In de slotminuut deed Väyrynen nog even iets terug. Dichterbij kwam Heerenveen echter niet meer.

FC Utrecht won moeizaam met 1-0 tegen FC Den Bosch, Van der Haar zorgde voor het enige doelpunt van de wedstrijd. Dit was eigenlijk het enige hoogtepunt in een erg saaie en slordige wedstrijd. Beide ploegen snakten duidelijk naar de winterstop.
Utrecht passeert door de zege opnieuw Heerenveen en gaat als vijfde de winterstop in.