Analyse Achtervolgers komen iets dichter bij Barcelona

Nils Vanbellingen
Achtervolgers komen iets dichter bij Barcelona

Op de 18e speeldag in de Spaanse Primera Division heeft leider FC Barcelona zijn tweede nederlaag van het seizoen opgelopen. De Catalanen gingen kansloos met 3-0 ten onder tegen een indrukwekkend Villareal. Een efficiënt Real Madrid won met overdreven 0-3-cijfers de derby tegen Atletico, terwijl Valencia in zijn derby zaterdag al stadsgenoot Levante klopte.

Riquelme, op huurbasis bij Villareal, had beloofd zich te tonen tegen zijn eigenaar en hield zich aan zijn woord.  De Argentijn had een voet in de eerste twee doelpunten van de thuisclub.  Bij het eerste doelpunt, ging hij (weliswaar vanuit buitenspelpositie) een één-twee aan met Forlan, die voorbij Valdes schoot.  De 2-0 kwam er na een vrije trap van Riquelme, die door Gonzalo Rodríguez in doel werd gewerkt.  In de slotfase zette Forlan met zijn tweede treffer van de avond de 3-0 cijfers op het bord. Meteen de tweede nederlaag van het seizoen voor Barça.

In de Madrileense stadsderby won Real met zware 0-3-cijfers van Atletico, hoewel het de thuisploeg was die gedurende de hele wedstrijd domineerde. Ronaldo (2x) en Solari beslechtten de wedstrijd echter in het voordeel van Real. Een ruimer verslag van deze wedstrijd leest u hier.

Espanyol hield tegen Osasuna dankzij een duidelijke 4-1-overwinning de drie punten thuis. De Catalanen kwamen aanvankelijk nochtans op achterstand door een doelpunt van Webo. Maxi, Fredson en ivan de la Pena draaiden de wedstrijd nog voor de rust in het voordeel van Espanyol. Osasuna raakte in de tweede helft niet meer voor bij een sterk keepende Kameni, en zeven minuten voor tijd nam Fredson met een kopbal alle twijfels weg. Espanyol neemt zo opnieuw de vierde plaats over van Sevilla, dat zaterdag thuis niet verder kwam dan een teleurstellend 0-0-gelijkspel tegen Getafe. Sevilla mocht nog van geluk spreken dat het niet tegen de eerste thuisnederlaag van het seizoen aanliep.  Het bescheiden Getafe toonde zich de beste ploeg, maar doelman Esteban hield zijn club overeind.

Ook Deportivo bleef gisteren steken op een gelijkspel: 2-2 bij het in degradatiegevaar verkerende Mallorca. Luque bracht via mooi samenspel met Tristan Depor kort na de rust op voorsprong, maar al snel stond het via een kopbal van Luis Garcia alweer gelijk. Luque bracht Depor daarop opnieuw op voorpsprong na een zwakke tussenkomst van doelman Westerveld, maar even later ging aan de overkant ook Molina in de fout en kopte Okubo de 2-2 binnen. Deportivo toonde zich na de wedstrijd tevreden met het gelijkspel.  Ondanks de aanhoudende zwakke resultaten heeft Depor als twaalfde nog altijd maar vier punten achterstand op de zesde plek van Betis.

Betis mist zelf de aansluiting bij de top-vijf na een 1-0 nederlaag op het veld van Zaragoza.  Het was pas de eerste overwinning in vijf thuiswedstrijden voor Zaragoza.  De zege kostte wel bloed, zweet en tranen.  Savio bracht de thuisploeg vlak voor de rust niet onverdiend op voorsprong.  In de tweede helft deed Betis er alles aan om de achterstand ongedaan te maken, maar de muur van Zaragoza hield stand.

Onderaan het klassement stond de zespuntenwedstrijd tussen Racing Santander en Malaga op het programma.  De thuisploeg deed een goede zaak door na een weinig hoogstaande wedstrijd met 2-1 te winnen van zijn rechtstreekste tegenstander.  Malaga scoorde pas in de slotfase de aansluitingstreffer en toonde zich nooit bij machte een gelijkspel of een overwinning uit de brand te slepen.  Trainer Manzano moet vrezen voor zijn positie.
In Valencia stond zaterdag de 'Derbi Valenciano' op het programma.  De clash tussen Valencia en Levante werd met 2-1 gewonnen door de thuisploeg.  De landskampioen maakte het verschil in de tweede helft.  Het tweede doelpunt van Valencia was echter erg omstreden.  Volgens de arbitrage zou een kopbal van Mista de doellijn overschreden, maar de televisiebeelden konden dit niet aantonen.  Levante verloor al voor de vijfde keer op rij.

Ook Albacete behaalde een belangrijke overwinning in het kader van de degradatiestrijd.  Het ging verrassend met 0-2 winnen op het veld van Real Sociedad.  De thuisploeg toonde zich nog niet hersteld van de nederlaag tegen Real Madrid en keek al, of opnieuw, zes minuten tegen een achterstand aan.  In het begin van de tweede helft verdubbelde een intelligent spelend Albacete de voorsprong.  Pacheco scoorde beide doelpunten.

Athletic Bilbao kwam niet verder dan een gelijkspel op het veld van Numancia.  De bezoekers namen de eerste helft voor hun rekening, de thuisploeg was de betere ploeg na de rust.  Beide ploegen verzilverden hun overwicht in één doelpuntje, zodat de wedstrijd eindigde op een logisch 1-1 gelijkspel.  Athletic en Numancia komen met één punt wel geen stap verder in het klassement.  Vooral de rode lantaarn doet een slechte zaak door de overwinningen van Albacete en Racing Santander.